Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


14. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Pulski festival knjiga  i autora, 04-11.prosinca 2008.,  DHB


Sa(n)jam knjige u Istri četiri je godine partner sajmu knjiga u Leipzigu. Putem ovoga partnerstva u Leipzigu su se dosad predstavili hrvatski autori Luko Paljetak, Igor Grbić i Žarko Paić, a u Puli su, prema odabiru Leipziškog sajma, nastupili Thomas Brussig, Veit Heinechen, Hans Till i Elke Schmitter.
Ove godine pulski sajam knjige na Leipzigu će predstaviti Dašu Drndić, najzapaženiju autoricu na prošlogodišnjem sajmu, dobitnicu nagrada „Fran Galović“ i „Kiklop“ za roman Sonnenschein. Njezin nastup Sajam organizira u suradnji s nakladnikom Fraktura iz Zagreba, a uz potporu Grada Rijeke. Daša Drndić nastupit će u poznatom programu Leipziškog sajma „Forum International“, 14. ožujka 2008. u 13 sati.


Sajam knjiga ove godine na Leipzigu priređuje i program „Istra ispod kore“ kojim će prikazati živu glazbenu i pjesničku scenu Istre. U programu nastupaju poznati kantautor Livio Morosin, etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić, gitarist Mauro Giorgi, klaviristica Anica Franjul, pjesnik, urednik i esejist Boris Domagoj Biletić i pjesnikinja Roberta Razzi. Program „Istra ispod kore“ održat će se 12. ožujka 2008. u 21.30, u poznatom leipziškom klubu Horns Erben i bit će prvi program u predstavljanju Hrvatske na ovogodišnjem sajmu u Leipzigu. Nastupu istarskih pjesnika i glazbenika prethodit će predstavljanje knjige o Istri „Literarish reisen: Istrien“ koju je objavila austrijska nakladnička kuća Drava Verlag. Prijevod je to knjige koju je prije nekoliko godina inicirao Sa(n)jam knjige u Istri, antologija putopisa domaćih i stranih pisaca o Istri koju je pod nazivom „U mislima čupam borove“ objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić, a uredila Alida Bremer. Predstavljanje antologije moderirat će dr. Josef Haslinger, jedan od autora u ovoj knjizi, poznati njemački pisac i direktor Instituta za književnost grada Leipziga, a u predstavljanju će sudjelovati Gyorgy Dalos, Boris Domagoj Biletić, Marica Bodrožić i Daša Drndić.


Više informacija…13. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Pulski festival knjiga  i autora, 6-15.prosinca 2007.,  DHB


Plesnim performansom u režiji Matije Ferlina otvorili smo trinaesti po redu Sa(n)jam knjige u Istri koji je upečatljivom koreografijom i još upečatljivijim kostimima mnogobrojnu publiku ispred Doma hrvatskih branitelja „uveo“ u programsko žarište ovogodišnjeg festivala – Balkan to jest drugi Balkan - onaj bez mita i predrasuda. Toj temi u čast ove godine predstavljen je i novi trodnevni program pod nazivom Balkanske (op)sesije na kojem su učestvovali čuveni pisci, sociolozi, političari, antropolozi i ostali uglednici poput Andreja Nikolaidisa, Aleša Debeljaka, Katarine Luketić, Aleksandra Prokopieva, Ivana Čolovića, Ljiljane Filipović, Aleksandra Kjoseva, Nermina Sarajlića, Elizabete Šeleve, Beqë Cufaja, Ermisa Lafazanovskog, Srđe Pavlovića, Andree Pisac i Žarka Paića. Tema o kojoj se nerado govorilo i koja je često zaobilažena u posljednjih nekoliko dekada, iznijela je na površinu probleme, vizije i predrasude kojima su stanovnici te apstraktne geografsko-kulturne kategorije podložni. Koliko je tema intrigantna u ovom podneblju dokazuje i činjenica da je u Pulu, isključivo zbog ovog ciklusa predavanja, stigao autobus zagrebačkih studenata filozofije.

 

Premijerno su se u Puli tom prigodom predstavile i dvije antologije balkanskih autora: CD izdanje antologije Jug-jugoistok ukratko koju je uredio Aleksandar Prokopiev te antologija Nepoznati susjed Richarda Swartza. Po prvi put u Puli organiziran je i susret nakladnika i autora Jugoistočne Europe. Skup je inicirala poznata njemačka fondacija S. Fisher Stiftung čija je brojna delegacija, zajedno s delegacijom leipziškog sajma knjiga, nekoliko dana boravila u Puli. Na također organiziranoj konferenciji za tisak naših njemačkih prijatelja najavljena je trogodišnja suradnja Leipziga i Hrvatske koja ima započeti u ožujku 2008., a utemeljen je i internacionalni krug prijatelja Sa(n)jam knjige u Istri čiji su potpisnici njemački, austrijski, hrvatski, bosanski i ostali ovogodišnji gosti.

 

Tradicionalni Doručak s autorom bio je prilika da se publika susretne s najvećim zvijezdama europske i domaće književne scene: po prvi put na Doručku gostovala je Slavenka Drakulić, a osim nje još tradicionalnijeg su Voju Šiljka dobrano „namučili“ i Daša Drndić, Slobodan Šnajder, Aleksandar Flaker, Žarko Paić, Ivan Čolović, Laszlo Vegel, Nedžad Ibrišimović i Inoslav Bešker.

 

Bertijev program: ljubav na drugi pogled bio je ovogodišnja novost i jedan od, sa sigurnošću to sada možemo reći, najboljih programa koji je Sa(n)jam knjige, u suradnji s hrvatskim PEN centrom osmislio kao svojevrsni hommage Albertu Goldsteinu. Zaboravljene, a vrijedne knjige predstavili su nam Bertijevi prijatelji: Zvonko Maković, Žarko Paić, Tonko Maroević, Nikica Petrak i Nadežda Čačinović.

 

Sutonu uz knjigu počastili su nezaobilazni Utorkaši predstavljanjem treće po redu zbirke priča nevesele tematike Naši sprovodi teautori poput Ede Popovića, Dževada Karahasana i Nadežde Čačinović. Na premijerama Sutona mjesto više tražilo se tijekom predstavljanja novih romana Mirka Kovača i Claudia Magrisa, a dalek put iz Portugala prevalili su i supružnici Maldonado-Dionisio kako bi predstavili svoje hrvatske prozne i lirske prijevode.

 

U posebnim je programima Dušan Karpatsky predstavio češku Antologija hrvatske poezije, saznali smo kako izgleda najspominjaniji čovjek na odjavnim špicama HRT-a Đelo Hadžiselimović, a premijerno je, posljednjeg dana, predstavljena biografija i novi nosač zvuka splitskog kantautora Gibonnija.


Iz Splita nam je u goste došao i festival pričanja Pričigin koji je u dvije večeri okupio desetak pripovjedača i oko stotinjak slušatelja. Istarske umjetnike različitog izričaja predstavili smo u multimedijalnom programu Istra ispod kore, a u Kavani Mozart upriličili smo izložbu fotografija Ivana Balića Cobre.

 

Kako nam ipak sve to nije bilo dovoljno, organizirali smo i trodvnevni 0.2 festival Polis Jadran Europa, tečajeve kreativnog pisanja pod vodstvom američko-hrvatskog meštra od libra Josipa Novakovića, podijelili smo trinaest Kiklopa u pulskom rock clubu Uljanik, a najmlađima omogućili da i ove godine uživaju u kreativnim eko radionicama Holcima i DOOR-a.

 

Naravno, dokazali smo i da trinaest nije baš tako nesretan broj jer već vam sada najavljujemo bolji, glamurozniji, originalniji i bogatiji 14. Sa(n)jam knige koji će se održati na istom mjestu, ali u ponešto interesantijem terminu od 3. do 11. prosinca 2008. godine.


Više informacija…

ISTRA NA LEIPZIGU

24. September 2008:E3

 

Ove godine Sa(n)jam knjige u Istri prvi se put predstavio na Leipziškom sajmu ne samo autorom iz Hrvatske već i posebnim programom – “Istra ispod kore”. “Istra ispod kore”, program u kojemu su sudjelovali pjesnici Boris Domagoj Biletić i Roberta Razzi, te glazbenici Livio Morosin, Dario Marušić, Mauro Giorgi i Anica Franjul, održan je 12. ožujka 2008. u klubu “Hornst Erben”, nekadašnjoj kultnoj točionici Leipziga, danas poznatom po svojoj specifičnoj programskoj orijentaciji.


Mnogobrojnoj njemačkoj publici, među kojom su se isticali poznati njemački i austrijski urednici, agenti, izdavači i novinari, na kraju večeri pridružio se i direktor Leipziškog sajma Oliver Zille. Oduševljenje programom potvrđuju ne samo čestitke iste večeri, razgovori u kuloarima Sajma i značajna medijska pozornost, već i konkretni pozivi za nastupe u Njemačkoj i Austriji.
Samom performansu “Istra ispod kore” prethodilo je predstavljanje knjige “Literarisch Reisen: Istrien” (Literarno putovanje Istrom) u izdanju Drava Verlag. Prijevod je to knjige koju je u Hrvatskoj objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić, a inicirao Sa(n)jam knjige u Istri. U predstavljanju koje je vodio poznati njemački pisac Josef Haslinger sudjelovali su urednica knjige Alida Bremer i pisci Marica Bodrožić, Daša Drndić i Boris Domagoj Biletić.


Kao “svoju” autoricu ove je godine pulski sajam u Leipzigu predstavio književnicu Dašu Drndić. Da podsjetimo, putem partnerstva koje pulski sajam ima s leipziškim, prije Daše Drndić u Leipzigu su se predstavili: Luko Paljetak, Igor Grbić i Žarko Paić. Dašu Drndić je u programu leipziškog sajma Forum International predstavio njezin urednik Seid Serdarević, koji se u Leipzigu trudio (i vjerujemo – uspjet će!) dogovoriti objavljivanje knjige Sonnenschein za njemačko tržište.


Osim nastupa na “Istri ispod kore”, istarski su glazbenici sudjelovali i u ostalim programima predstavljanja Hrvatske u Leipzigu, i možemo reći: ako tko ima svoj “fan klub” u Leipzigu, onda su to Livio Morosin, Dario Marušić, Mauro Giorgi i Anica Franjul!