Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri

Samostalni 5. Monte Librić

 

Skupina mladih kreativaca pulskoga Sajma sklonih knjizi i dječjem svijetu, prije pet godina stvorila je novi festival knjige namijenjen najmlađim čitateljima. Monte Librić, pod okriljem Sajma, svojom je čarolijom osvojio srce i um svih posjetitelja, i roditelja i djece, pričajući priče o knjizi.

 

Iz godine u godinu, idejno i organizacijski, neprekidno je rastao, razvijao se i osovio na noge. U petoj godini, po prvi puta, nastupa samostalno, pred nama je njegovo prvo samostalno izdanje.

 

Tkogod je već bio na Libriću zna, tu se svijet vrti oko knjige, bilo da se slušaju priče i pripovijedanja, bilo da se druži s dječjim autorima, razgovara ili stvara. Knjiga je ovdje doma, zaštićena i među svojima. Stoga nije slučajno da smo novi dom pronašli u prostoru Zajednice Talijana, popularnom Circolu, koji pruža novu priliku stvaranja bajkovitog Monte Librića, dječjeg grada knjige. Opasan je gradskim kamenim prstenom s najstarijim ulazom u antičku Pulu, mitskim Herkulovim vratima, nadomak gradske šetnice Korza, Giardina.

 

Ove će godine festival zračiti novim sjajem i brojnim događajima. Konceptualno idemo korak dalje, želimo ispričati multikulturalnu priču na naš sanjarski način, a posebno žarište je na talijanskoj dječjoj književnosti.

 

Kao i proteklih godina, i ove u Pulu stižu najrelevantniji hrvatski dječji autori, kako književnici tako i ilustratori. Ovoga puta pridružit će im se i talijanski autori za djecu. Uz izložbu svih najnovijih i najvrjednijih izdanja hrvatske književne produkcije za djecu predstavit ćemo i veliki izbor talijanskih nakladnika. Popratni program obogaćen je raznim kreativnim radionicama posvećenim knjizi, a mnoge su i dvojezične (hrvatske i talijanske). Očekuju nas filmovi, scenske igre, lutkarske igre, igrokazi, putovanje u svijet starih knjiga, ali i stručni skupovi i okrugli stolovi u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske.

 

Imaginarno brdo knjiga na gradskim zidinama djelo je sjajne ekipe koja ga stvara: Mauricia Ferlina, Magdalene Vodopija, Olivere Toić, Egle Vošten, Miodraga Kalčića, Marka Bolkovića, Ree Korani i Tine Zenzerović. Zajedničkim idejama i maštom učinit ćemo da Librić ovoga proljeća, po prvi puta samostalno, s djecom i knjigama osvane u našem gradu.

 

Slavica Ćurković
direktorica Monte Librića

 

Više informacija