Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri

MONTE LIBRIĆ: BOGAT PROGRAM, 2.300 NASLOVA

Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, Olivera Toić, voditeljica njegovog prodajnog dijela, glavna organizatorica Rea Korani te Tina Zenzerović, organizatorica programa za knjižničare, održale su u četvrtak u pulskoj Zajednici Talijana konferenciju za novinare u povodu Monte Librića, koji će se u ovom prostoru održati od 24. do 29. travnja.

 

- Monte Librić slavi malu, petu obljetnicu, a stvorila ga je ekipa "velikoga Sajma", dio njih u istim, a dio u izmijenjenim ulogama: Olivera Toić (voditeljica prodaje), Rea Korani (glavna organizatorica), Mauricio Ferlin (dizajner, scenograf), Miodrag Kalčić (urednik kataloga i internetskih stranica), Magdalena Vodopija (savjetnica, odnosi s javnošću), Egle Vošten i Lovorka Lisičić (izvršne organizatorice), Marko Bolković (voditelj tehnike), Tina Zenzerović (pomoćnica voditeljice prodaje) i Vanja Frivarski (web-master). Sedamdesetak programa i više od 40 sudionika programa impresivna su brojka za prvi samostalni Monte Librić. U šest festivalskih dana izmjenjivat će se mnogobrojna i raznolika predstavljanja autora, kreativne i edukativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, stručni skupovi, izložbe i brojni drugi sadržaji, i do petnaestak programa dnevno, kazala je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

 

Naglasila je da je okosnica festivala talijanska književnost. Brojne će radionice biti posvećene talijanskom dijalektu koji se govori u Puli, Galižani i Šišanu, a održavat će ih nastavnice iz Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" te iz područnih odjeljenja Galižana i Šišan.

 

Rea Korani navela je i neke od talijanskih autora koji će gostovati, a osim Carle Rotta i Maria Schiavata, iz Italije dolazi Francesca Ruggiu Traversi.

 

Monte Librić ima i svoj Nulti dan posvećen knjižničarima, na kojem će se predstaviti najzanimljiviji nakladnici dječje knjige s novim izdanjima i budućim projektima.

– Više od 50 hrvatskih nakladnika i 2.300 naslova čini prodajni dio ovoga festivala knjiga za djecu. Ponosni smo što imamo veliki izbor knjiga na talijanskim jeziku, koje smo odabrali u suradnji s riječkom izdavačkom kućom Edit, kazala je Olivera Toić.

 

Mauricio Ferlin sa svojim scenografskim rješenjima pulski je Circolo pretvorio u dječji grad. Festivalski programi u Librić gradu odvijat će se na čak tri scene.

 

Voditeljice programa su Gordana Trajković, popularna Baka Librić, te Ina Delić, Željka Kondić Dabo, Danijela Dorani i Rea Korani.

 

Monte Librić bit će otvoren 24. travnja u 11 sati na terasi Circola. Svečano otvorenje osmislio je Mauricio Ferlin, a u njemu će sudjelovati Rea Korani, članovi udruge Čarobnjakov šešir, Baka Librić i Profesor Baltazar. (Vanesa Begić, Glas Istre, 19. travnja 2012.)

 

Priopćenje s konferencije za novinare možete pročitati OVDJE.

 

Više informacija