Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


14. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Pulski festival knjiga  i autora, 04-11.prosinca 2008.,  DHB


Sa(n)jam knjige u Istri četiri je godine partner sajmu knjiga u Leipzigu. Putem ovoga partnerstva u Leipzigu su se dosad predstavili hrvatski autori Luko Paljetak, Igor Grbić i Žarko Paić, a u Puli su, prema odabiru Leipziškog sajma, nastupili Thomas Brussig, Veit Heinechen, Hans Till i Elke Schmitter.
Ove godine pulski sajam knjige na Leipzigu će predstaviti Dašu Drndić, najzapaženiju autoricu na prošlogodišnjem sajmu, dobitnicu nagrada „Fran Galović“ i „Kiklop“ za roman Sonnenschein. Njezin nastup Sajam organizira u suradnji s nakladnikom Fraktura iz Zagreba, a uz potporu Grada Rijeke. Daša Drndić nastupit će u poznatom programu Leipziškog sajma „Forum International“, 14. ožujka 2008. u 13 sati.


Sajam knjiga ove godine na Leipzigu priređuje i program „Istra ispod kore“ kojim će prikazati živu glazbenu i pjesničku scenu Istre. U programu nastupaju poznati kantautor Livio Morosin, etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić, gitarist Mauro Giorgi, klaviristica Anica Franjul, pjesnik, urednik i esejist Boris Domagoj Biletić i pjesnikinja Roberta Razzi. Program „Istra ispod kore“ održat će se 12. ožujka 2008. u 21.30, u poznatom leipziškom klubu Horns Erben i bit će prvi program u predstavljanju Hrvatske na ovogodišnjem sajmu u Leipzigu. Nastupu istarskih pjesnika i glazbenika prethodit će predstavljanje knjige o Istri „Literarish reisen: Istrien“ koju je objavila austrijska nakladnička kuća Drava Verlag. Prijevod je to knjige koju je prije nekoliko godina inicirao Sa(n)jam knjige u Istri, antologija putopisa domaćih i stranih pisaca o Istri koju je pod nazivom „U mislima čupam borove“ objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić, a uredila Alida Bremer. Predstavljanje antologije moderirat će dr. Josef Haslinger, jedan od autora u ovoj knjizi, poznati njemački pisac i direktor Instituta za književnost grada Leipziga, a u predstavljanju će sudjelovati Gyorgy Dalos, Boris Domagoj Biletić, Marica Bodrožić i Daša Drndić.


Više informacija…13. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Pulski festival knjiga  i autora, 6-15.prosinca 2007.,  DHB


Plesnim performansom u režiji Matije Ferlina otvorili smo trinaesti po redu Sa(n)jam knjige u Istri koji je upečatljivom koreografijom i još upečatljivijim kostimima mnogobrojnu publiku ispred Doma hrvatskih branitelja „uveo“ u programsko žarište ovogodišnjeg festivala – Balkan to jest drugi Balkan - onaj bez mita i predrasuda. Toj temi u čast ove godine predstavljen je i novi trodnevni program pod nazivom Balkanske (op)sesije na kojem su učestvovali čuveni pisci, sociolozi, političari, antropolozi i ostali uglednici poput Andreja Nikolaidisa, Aleša Debeljaka, Katarine Luketić, Aleksandra Prokopieva, Ivana Čolovića, Ljiljane Filipović, Aleksandra Kjoseva, Nermina Sarajlića, Elizabete Šeleve, Beqë Cufaja, Ermisa Lafazanovskog, Srđe Pavlovića, Andree Pisac i Žarka Paića. Tema o kojoj se nerado govorilo i koja je često zaobilažena u posljednjih nekoliko dekada, iznijela je na površinu probleme, vizije i predrasude kojima su stanovnici te apstraktne geografsko-kulturne kategorije podložni. Koliko je tema intrigantna u ovom podneblju dokazuje i činjenica da je u Pulu, isključivo zbog ovog ciklusa predavanja, stigao autobus zagrebačkih studenata filozofije.

 

Premijerno su se u Puli tom prigodom predstavile i dvije antologije balkanskih autora: CD izdanje antologije Jug-jugoistok ukratko koju je uredio Aleksandar Prokopiev te antologija Nepoznati susjed Richarda Swartza. Po prvi put u Puli organiziran je i susret nakladnika i autora Jugoistočne Europe. Skup je inicirala poznata njemačka fondacija S. Fisher Stiftung čija je brojna delegacija, zajedno s delegacijom leipziškog sajma knjiga, nekoliko dana boravila u Puli. Na također organiziranoj konferenciji za tisak naših njemačkih prijatelja najavljena je trogodišnja suradnja Leipziga i Hrvatske koja ima započeti u ožujku 2008., a utemeljen je i internacionalni krug prijatelja Sa(n)jam knjige u Istri čiji su potpisnici njemački, austrijski, hrvatski, bosanski i ostali ovogodišnji gosti.

 

Tradicionalni Doručak s autorom bio je prilika da se publika susretne s najvećim zvijezdama europske i domaće književne scene: po prvi put na Doručku gostovala je Slavenka Drakulić, a osim nje još tradicionalnijeg su Voju Šiljka dobrano „namučili“ i Daša Drndić, Slobodan Šnajder, Aleksandar Flaker, Žarko Paić, Ivan Čolović, Laszlo Vegel, Nedžad Ibrišimović i Inoslav Bešker.

 

Bertijev program: ljubav na drugi pogled bio je ovogodišnja novost i jedan od, sa sigurnošću to sada možemo reći, najboljih programa koji je Sa(n)jam knjige, u suradnji s hrvatskim PEN centrom osmislio kao svojevrsni hommage Albertu Goldsteinu. Zaboravljene, a vrijedne knjige predstavili su nam Bertijevi prijatelji: Zvonko Maković, Žarko Paić, Tonko Maroević, Nikica Petrak i Nadežda Čačinović.

 

Sutonu uz knjigu počastili su nezaobilazni Utorkaši predstavljanjem treće po redu zbirke priča nevesele tematike Naši sprovodi teautori poput Ede Popovića, Dževada Karahasana i Nadežde Čačinović. Na premijerama Sutona mjesto više tražilo se tijekom predstavljanja novih romana Mirka Kovača i Claudia Magrisa, a dalek put iz Portugala prevalili su i supružnici Maldonado-Dionisio kako bi predstavili svoje hrvatske prozne i lirske prijevode.

 

U posebnim je programima Dušan Karpatsky predstavio češku Antologija hrvatske poezije, saznali smo kako izgleda najspominjaniji čovjek na odjavnim špicama HRT-a Đelo Hadžiselimović, a premijerno je, posljednjeg dana, predstavljena biografija i novi nosač zvuka splitskog kantautora Gibonnija.


Iz Splita nam je u goste došao i festival pričanja Pričigin koji je u dvije večeri okupio desetak pripovjedača i oko stotinjak slušatelja. Istarske umjetnike različitog izričaja predstavili smo u multimedijalnom programu Istra ispod kore, a u Kavani Mozart upriličili smo izložbu fotografija Ivana Balića Cobre.

 

Kako nam ipak sve to nije bilo dovoljno, organizirali smo i trodvnevni 0.2 festival Polis Jadran Europa, tečajeve kreativnog pisanja pod vodstvom američko-hrvatskog meštra od libra Josipa Novakovića, podijelili smo trinaest Kiklopa u pulskom rock clubu Uljanik, a najmlađima omogućili da i ove godine uživaju u kreativnim eko radionicama Holcima i DOOR-a.

 

Naravno, dokazali smo i da trinaest nije baš tako nesretan broj jer već vam sada najavljujemo bolji, glamurozniji, originalniji i bogatiji 14. Sa(n)jam knige koji će se održati na istom mjestu, ali u ponešto interesantijem terminu od 3. do 11. prosinca 2008. godine.


Više informacija…Priopćenje za javnost

Utemeljenje internacionalnog Kruga prijatelja Sa(n)jam knjige u Puli


Mi njemački, austrijski, hrvatski, bosanski i ostali gosti 13. Sa(n)jam knjige u Puli imali smo priliku naučiti cijeniti jedinstvenu atmosferu ovog srednjeeuropskog događaja i festivala Polis Jadran Europa. Vjerujemo da se kontakti s istočnom i srednjom Europom moraju još bolje izgraditi. U Njemačkoj i Austriji postoje mnoge kulturne institucije koje imaju velik interes za suradnju s ovim dijelom Europe. To dokazuje i činjenica da je Hrvatska težište na Sajmu knjiga u Leipzigu 2008. Zbog toga smo odlučili taj projekt poduprijeti udrugom „Krug prijatelja Sajma knjiga u Puli, reg. „koji stoji pod motom: „Regije sunca“. Hrvatska treba uskoro postati članica Europske Unije. Taj događaj je kultura već ostvarila. Izmjenu između istoka i zapada želimo pojačati primjerice stipendijskim programom i u suradnju uklopiti njemačke i austrijske institucije. Pozivamo sve prijatelje knjiga i sajma da se pridruže i podrže ovaj projekt.

 

Potpisnici projekta

 

(Kako se lista još uvijek potpisuje, konačan broj i imena potpisnika objavit ćemo na kraju Sajma)


Više informacija…Svečano otvorenje 13. Sa(n)jam knjige u Istri


Čast nam je pozvati vas na svečano otvorenje 13. Sa(n)jam knjige u Istri koje će se održati u četvrtak 6. prosinca 2007. točno u 12 sati, u Domu hrvatskih branitelja u Puli.


Perfrmans otvorenja, inspiriran tekstom Žarka Paića, a koji možete pročitati i na našim web stranicama, potpisuje Matija Ferlin.


Radujemo se vašem dolasku!
Zagreb, 22. studenog 2007.

Tiskovna konferencija 13. Sa(n)jam knjige u Istri


Danas, s početkom u 12 sati, u Zagrebu, u Hrvatskoj poštanskoj banci u Jurišićevoj 4, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Sajma. O njemu te o izlagačkom dijelu govorili su: Direktorica Sajma Magdalena Vodopija, Direktorica Festivala Polis-Jadran-Europa, Egle Vošten, voditeljica izlagačko-prodajnog dijela Sajma, Olivera Pleić, Izvršni direktor Hrvatske poštanske banke, ovogodišnjeg generalnog pokrovitelja Sajma, Franjo Sinković te književnik, ovogodišnji gost Sajma i moderator, Žarko Paić.


Više informacija…Zagreb, 8. studenog 2007.

Objava rezultata 1. kruga glasovanja za nagradu Kiklop


Danas, točno u 13 sati, na zagrebačkom su Interliberu objavljeni rezultati prvog kruga glasovanja za nominacije u pojedinačnim kategorijama knjižne nagrade Kiklop 2007. Na konferenciji su prisustvovali: direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija, predsjednica Upravnog odbora nagrade Kiklop Anita Šikić, članica Upravnog odbora Alemka Belan-Simić, predstavnici Hrvatske poštanske banke - generalnog pokrovitelja ovogodišnjeg Sajma i Glasa Istre – partnera nagrade Kiklop. Konferenciju je vodio poznati novinar i radijski voditelj Vojo Šiljak.


Više informacija…Počinje prvi krug glasovanja za knjižnu nagradu Kiklop


U ponedjeljak 15. listopada 2007. godine u 12 sati započinje prvi krug glasovanja za knjižnu nagradu. Kiklop 2007., a trajat će do 31. listopada 2007. godine. O nagradi Kiklop odlučuje najveće stručno glasačko tijelo u Hrvatskoj , a organizira je i dodjeljuje Sa(n)jam knjige u Istri i Glas Istre.


Ove je godine za knjižnu nagradu Kiklop poslalo svoje prijave 50 nakladničkih kuća, a nominirano je 196 naslova i autora. Nakon zasjedanja Upravnog odbora, održanog 12. listopada 2007. u Zagrebu, u sastavu: Alemka Belan Simić, Gorka Ostojić Cvajner, Tomislav Brlek, Milan Rakovac i predsjednica Anita Šikić te korigiranja zaprimljenih prijava, u “bubnju” za nagrade naći će se 181 knjiga i autora . Najviše prijava ostvareno je u kategoriji Prijevod godine koja broji 27 prijava.


Više informacija…Naši funerali, naše karmine

Nova knjiga splitskih Utorkaša


Ne znamo za slučaj da autori pišu i poklanjaju knjigu nekom Sajmu. Jedini takav primjer na svijetu dogodio se u Hrvatskoj. Splitski Utorkaši: Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Renato Baretić, Ante Tomić, Ivica Ivanišević, Zlatko Gall, Milorad Bibić Mosor, Alem Ćurin, Đermano Ćićo Senjanović, Dražen Čulić, Vlado Ercegović, Živko Skračić i Goran Zloić - veselo društvo književnika, novinara i bonvivana koji se svakog utorka susreću u legendarnoj splitskoj konobi Hvaranin napisali su prije dvije godine za pulski Sajam knjigu Naši preci koja je bila razgrabljena u trenu.


Više informacija…Tečaj kreativnog pisanja na 13. Sajmu knjige u Istri


Po prvi će puta u Hrvatskoj, tijekom pulskog Sa(n)jam knjige u Istri od 7. do 14. prosinca, američko-hrvatski pisac i profesor kreativnog pisanja Josip Novaković održati TEČAJ PISANJA FIKCIJE temeljen na njegovoj, nedavno i na hrvatski prevedenoj, knjizi Radionica pisanja fikcije / Fiction Writer's Workshop.

 

Tečaj će se održavati u Domu hrvatskih branitelja u jutarnjim satima i sastojat će se od razgovora o svim ključnim elementima pisanja priča i romana, vježbi za razgibavanje mašte i tipkovnice, komentiranja i ocjenjivanja radova polaznika seminara…Ostali dio vremena uživajte u dekadentnoj Puli, zađite malo u Istru i, naravno, sudjelujte u mnogobrojnim sajamskim zbivanjima

 

Kako biste postali jedan od dvanaest polaznika potrebno je poslati 15-25 kartica svojih radova u word.doc formatu na e-mail adresu sajamsanjamknjigehr najkasnije do 15. studenog 2007. Ako prođete selekciju potrebno je uplatiti 1000 kuna na žiro račun Sajma kod Hrvatske poštanske banke 2390001-1100348904. Polaznicima tečaja Sajam je osigurao i posebno povoljan smještaj u Hotel Puli (više o smještaju na www.sanjamknjige.hr).

 

I na kraju, kao novopečeni «pisci», predstavit ćete se na završnoj prezentaciji radova polaznika Tečaja pisanja fikcije na velikoj pozornici Sajma 15. prosinca 2007. u 17 sati.


Novi film u produkciji HTV-a, Sanjam knjige u Istri

i U.O. "Uradi nešto": Što je meni Balkan?

Dezember

Na 13. Sa(n)jam knjige u Istri započet će se sa snimanjem dokumentarnog filma radnog naslova „Što je meni Balkan?“. Film će biti snimljen u koprodukciji HTV-a, Sa(n)jam knjige u Istri i U.O. „Uradi nešto“, a režirat će ga Ines Pletikos. U filmu će sudjelovati najistaknutiji sudionici skupa Balkanske (op)sesije (9.-12. 12. 2007.),  birani predstavnici kulturologije, političke antropologije, književnosti i filozofije iz zemalja Balkana.

 

Balkanske (op)sesije vodit će poznati hrvatski teoretičar, književnik i urednik Žarko Paić, a uz njega moderirat će ih Alida Bremer, poznata prevoditeljica i promotorica hrvatske knjige u svijetu i kultni crnogorski književnik i novinar Andrej Nikolaidis.

Pula, 6. rujna 2007.
04. rujna 2007. Obavijest za medije
ISTRA NA LEIPZIGU