Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


PISMO ZAHVALE ŽUPANA IVANA JAKOVČIĆA 17. SAJMU KNJIGA


Ne krijući zadovoljstvo odličnom organizacijom, "visokom razinom prezentacije i popularizacije knjige", i po svemu uspjelom upravo okončanom 17. Sajmu knjige u Istri, Festivalu knjiga i autora u Puli, župan Istarske županije Ivan Jakovčić uputio je pismo zahvale Sajmu i direktorici Magdaleni Vodopiji. Pismo u cijelosti možete pročitati OVDJE.
BOŽIDAR VIOLIĆ I LUKO PALJETAK NISU U PULI


U petak, 9. prosinca, otkazuju se programi Kazalištarije u kojem je trebao gostovati kazališni redatelj Božidar Violić (12.00 sati) i Identitet drame u kojem se trebala predstaviti knjiga "Marin" Luke Paljetka (19.00 sati). Autori Božidar Violić i Luko Paljetak iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti doputovati u Pulu
DANAS, U PETAK 2. PROSINCA 2011.

TOČNO U PODNE SVEČANO OTVORENJE 17. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI


gradonačelnik grada Pule, Boris Miletić
župan Istarske županije, Ivan Jakovčić
direktorica Sajma, Magdalena Vodopija
književnik Abdulah Sidran
glazbena skupina Veja

redatelj: Matija Ferlin

PULA, Dom hrvatskih branitelja, petak, 2. prosinca, 12.00 sati
PREDSTAVLJENE ZAVRŠNE AKTIVNOSTI

Dom hrvatskih branitelja (Crveni salon), utorak, 29. studenoga 2011. 


U Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, mjestu većine zbivanja ovogodišnjih predstavljanja i promocija, održana je posljednja konferencija za novinare uoči otvaranja 17. Sajma knjige u Istri. Predstavljen je Katalog 17. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri i završne aktivnosti uoči ovogodišnjeg 17. izdanja Sajma. Na konferenciji je direktorica Sajma Magdalena Vodopija upoznala novinare s novitetima Sajma, prodajnom segmentu, otvorenju 2. prosinca te dodjeli knjižne nagrade Kiklop, neke je programe pobliže predstavila glavna organizatorica Egle Vošten, Mauricio Ferlin pojasnio je novu postavu manifestacije, Slavica je Ćurković predstavila ovogodišnje izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić, dok je predstavnik generalnog sponzora, Valter Šarić iznio zadovoljstvo suradnjom i obostranim interesima Zagrebačke banke i Sajma.

Priopćenje s konferencije za novinare možete pročitati OVDJE.
PREDSTAVLJEN PROGRAM 17. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI


Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen cjelokupan program predstojećeg pulskog Festivala knjiga i autora održana je danas, 17. studenog 2011., u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Tom su prigodom govorili: direktorica Sajma Magdalena Vodopija, ovogodišnji selektor programa Vladimir Stojsavljević – Vaki, voditelj tradicionalnog sajamskog programa Doručak s autom Vojo Šiljak, voditeljica i autorica više sajamskih programa Mima Simić te predstavnica generalnog sponzora Zagrebačke banke, Snježana Štefanek.

 

Govornici su predstavili program Sajma, okupljen oko teme "Identitet drame – drama identiteta", govorili o brojnim inozemnim, regionalnim i domaćim gostima te o novitetima 17. Sajma.

 

Priopćenje s konferencije za novinare možete pronaći OVDJE.
Program 17. Sajma nalaze se na sljedećem LINKU.

 

Za sve dodatne informacije obratite se u Odjel za odnose s javnošću, voditelju Davoru Mandiću.
SA(N)JAM U CASTROPOLI


U subotu, 19. studenog 2011., u 12 sati predstavit ćemo u programu Žene i literatura Milanu VLAOVIĆ i njenu knjigu Bomboni od meda (Naklada Ljevak, 2011.)

S autoricom na maloj pozornici Castropole razgovarat će Miljenko Jergović i Magdalena Vodopija.

Castropola & Naklada Ljevak


Više informacija…MONTE LIBRIĆ U CASTROPOLI


S radošću pozivamo Vas na predstavljanje slikovnice:

Ivane GULJAŠEVIĆ: Zoo novosti (Igubuka, 2010.) u subotu, 12. studenog 2011., u 12 sati.

Na maloj pozornici knjižare Castropola s autoricom razgovarat će Željka Kondić Dabo i Ina Delić.

 

Prema starim navadama, nakon predstavljanja, nazdravit ćemo autorici vinima Demian.


Više informacija…SA(N)JAM U CASTROPOLI


U subotu, 29. listopada 2011., u 12 sati predstavit ćemo u programu Žene i literatura Mirjanu Dugandžija i njezinu knjigu Nekoliko dana kolovoza.
S autoricom na maloj pozornici Castropole razgovarat će Zoran Ferić i Magdalena Vodopija.
Castropola & Novi Liber & EPH


Više informacija…SA(N)JAM U CASTROPOLI


u subotu, 22. listopada 2011., u 11 sati.

Tijana VUKIĆ STJELJA: Obavezan smjer (Društvo hrvatskih književnika, 2011.)

Predstavljanje nove zbirke priča pulske književnice.

Na maloj pozornici knjižare Castropola s autoricom razgovarat će književnica Slađana Bukovac i Magdalena Vodopija.


Više informacija…Objavljene nominacije za Kiklopa 2011.

Predrag Matvejeviću nagrada za životno djelo


U srijedu, 19. listopada 2011., u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održana je konferencija za novinare na kojoj su objavljene nominacije knjižne nagrade Kiklop 2011. uz sudjelovanje: Seida Sardarevića, dopredsjednika Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop 2011., Magdalene Vodopije, direktorice Sajma knjige u Istri, Marine Orlić, autorice nove skulpture Kiklopa i Stanislava Habjana, Petikat, autor novog vizualnog identiteta Sajma.

 

Završio je prvi krug glasovanja za knjižnu nagradu Kiklop. Ove godine 36 hrvatskih nakladnika prijavilo je ponajbolja izdanja, najistaknutije autore i urednike u 13 kategorija. Valjanih prijava bilo je 175. Glasači, njih 308, koliko ih je ove godine bilo prijavljeno, u prvom je krugu, od 4. do 11. listopada, glasovalo je za najviše tri kandidata, izdanja, nakladnika, autora i prevoditelja, u svakoj od 12 kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje na temelju njihovih glasova. Na internetskim stranicama Sajma objavljen je popis glasača.

 

Glasači su ove godine izabrali 34 kandidata koji su ušli u drugi krug glasovanja koji će se odvijati od 20. do 27. listopada 2011. U kategoriji Leksikografsko djelo godine ove su godine bila prijavljena tri kandidata, tako da je prema Pravilniku već u prvom krugu odlučen dobitnik. U svim ostalim kategorijama u završnom su krugu nominacija ostala tri kandidata za nagradu, osim u kategoriji Prijevoda godine gdje su zbog jednakog broja osvojenih glasova trećega mjesta dva kandidata pa se u drugom krugu nalaze četiri prijedloga.

 

Pregled nominacija za završni krug glasovanja možete pregledati OVDJE.

 

Nagradu za životno djelo dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

 

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop odlučio je: Kiklop 2011. za životno djelo dodjeljuje se Predragu Matvejeviću.


Više informacija…

SA(N)JAM U CASTROPOLI - Žene i literatura

14. October 2011:E5

15. listopada 2011.
Sanja LOVRENČIĆ – spisateljica, prevoditeljica i urednica
Sudjeluju: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Magdalena Vodopija

22. listopada 2011.
Tijana VUKIĆ STJELJA: Obavezan smjer (Društvo hrvatskih književnika, 2011.)
Predstavljaju: Slađana Bukovac i Magdalena Vodopija

29. listopada 2011.
Mirjana DUGANDŽIJA: Nekoliko dana kolovoza (EPH, Novi Liber, 2010.)
Predstavljaju: Zoran Ferić i Magdalena Vodopija

5. studenog 2011.
Branka SÖMEN: Moja polovica jabuke: ljubavna kuharica s predumišljajem za sve žene i hrabre muškarce (Profil, 2010.)
Predstavlja: Magdalena Vodopija

12. studenog 2011.

Ivana GULJAŠEVIĆ: Zoo novosti (Igubuka, 2010.)
Predstavlja: Slavica Ćurković

19. studenog 2011.
Milana VLAOVIĆ: Bomboni od meda (Naklada Ljevak, 2011.)
Predstavljaju: Miljenko Jergović i Magdalena Vodopija


ŽENE I LITERATURA

Žensko pismo s temom Ženska moć i književno stvaranje bilo je žarištem 9. Sajma knjige u Istri još (davne) 2003. godine, da bi se sada, pred 17. Sa(n)jam u Castropoli ponovno vratili, naravno u manjem obimu, istoj temi osam godina kasnije i predstavili nove ili već poznate spisateljice i njihove nove knjige. Šest spisateljica predstavit će svoje stvaralaštvo i najnovije ukoričene uratke, razgovarati sa sugovornicama i sugovornicima koji poznaju njihovo djelo, progovoriti o razlici između "muškog" i "ženskog" pisma, postoje li razlike uopće i ako postoje jesu li one izazvane rodnim, prirodnim, društvenim, psihološkim, umjetnim ili kojim drugim fenomenom. Uostalom, je li se u ovih osam godina štogod pomaklo u ženskom pismu, ženskoj književnosti, jesu li odgovori drugačiji (ili su možda pitanja pogrešno postavljena) od onih načetih 2003. na 9. Sajmu.
"U središtu našeg interesa su žene koje pišu, profesionalne spisateljice, koje su raznolikošću svojih glasova razbile okvire drugosti i koje su uznemirivanjem pozicije muškog subjekta spoznaje i književnog stvaranja promijenile paradigmu suvremene svjetske književnosti. Kako to izgleda u Hrvatskoj; u kakvoj su vezi gender i žanr; može li se govoriti o rodu kao kategoriji književnosti; tko, zašto i kako čita spisateljice; kako se tumači uspjeh naših spisateljica u inozemstvu; mogu li zaboravljene autorice iz prošlosti promijeniti postojeće shvaćanje književne tradicije; što danas znači žensko pismo; zašto u nekim zemljama, i to ne uvijek u onima gdje sve vrvi od profesorica književnosti ili autorica, gotovo isključivo žene studiraju književnost, a u drugima opet nije tako – o ovim i drugim pitanjima htjeli bismo zajedno raspravljati i pokušati pronaći odgovor." (Alida Bremer)
"Da li je sve to uopće književnost? Neki književni podžanr? Ili pak u prvom redu socijalno-književni fenomen? Možda odrednica i nije toliko važna, koliko je važno da sada iz ženskih kuhinja izlazi mnoštvo dobrih i loših, zanimljivih i dosadnih, ali različitih knjiga." (Slavenka Drakulić)Sanja Lovrenčić
ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama Insula dulcamara. Otad je objavila još pet pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski i slovenski. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je 2007. godine nagradu Kiklop za najbolju pjesničku zbirku. Autorica je nekoliko proznih knjiga – zbirki kratkih priča Wien Fantastic i Portret kuće, romana Kolhida, Klizalište i Dvostrukog dnevnika žene sa zmajem u kojemu se isprepliću dnevnički zapisi i ulomci dramskog teksta. Napisala je i životopis hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić U potrazi za Ivanom za koju je dobila nagradu Gjalski 2007. Za roman Martinove strune na hrvatskom i na njemačkom dobila je Književnu nagradu Steitermaerkische Sparkasse. Godine 2010. objavila je zbirku kratkih proza Zlatna riba i istočni Ariel. Autorica je fantastične trilogije Zmije Nikonimora, od koje su dosad objavljena dva dijela, Palača i Vrt i Put do mora.Bavi se i pisanjem za djecu te je za knjigu Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić dobila nagradu Grigor Vitez 2001. Kao dramska autorica dobila je 1997. nagradu ASSITEJ-a za najbolji kazališni tekst za mlade, Bajku o Sigismundi i Krpimiru. Za djecu je priredila i nekoliko knjiga i slikovnica prema motivima iz svjetske i domaće folklorne baštine; za Hrvatske bajke dobila je nagradu Kiklop 2009., a za Noinu mačku i druge igrokaze nagradu Grigor Vitez 2010. U programima Hrvatskog radija izveden je niz njezinih radio-dramskih tekstova, među kojima su neki izvođeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom). Kao samostalni dokumentarist snimila je i režirala šest dokumentarnih radio-drama. Prevodi književne, povijesne i teorijske tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod knjige C. S. Lewisa Konj i njegov dječak uvrštena je 2004. na Časnu listu IBBY-a.

Tijana Vukić Stjelja rođena je u Puli gdje i živi. Diplomirala je kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te studirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Asistentica je komunikolgije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, suradnica na kolegijima: Odnosi s medijima i Kultura poslovnoga govora teglasnogovornica Sveučilišta na poslovima odnosa s medijima. Doktorandica je informacijskih znanosti, poslijediplomskog studija Novinarstvo i odnosi s javnostima na Sveučilištu u Zadru. Objavila je pjesničke zbirke "Zanima me što se to krije u polutami sunca koje smiješeći se prosipa zrake" (2002.), "Dva Janusova lica" (2006.), kao rezultat nagrade za najboljeg pjesnika na natječaju grada Karlovca Zdravko Pucak, "Ne spavam gola" (2007.), "Ima me" (2008.) te zbirku priča "Lako je postati Jackson" (2005.).

Mirjana Dugandžija diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je kao novinarka u rubrici kulture u tjedniku Globus, prije toga radila je isti posao u Vjesniku i Nacionalu. Prvi roman novinarke Mirjane Dugandžije "Nekoliko dana kolovoza" priča je o Kseniji, ženi srednjih godina koja u visokim potpeticama vješto održava ravnotežu u životu i u pisanju, u čijim se fragmentima izlistavaju razni aspekti njezine egzistencije. Ljubavnički odnos, novinarska karijera, obiteljski background i prošlost, bivši traumatičan brak i odnos sa sinom, šoping histerija, neuroze i nesanice, pisanje romana - koordinate su u kojima se odvijaju boli i tuge, krikovi i bjesovi, i stalni osjećaj kako bi sve skupa trebalo jednostavno poslati kvragu. Kad bi se za to imalo snage, ili pak slabosti.

Branka Sömen
bivša novinarka Vjesnika, filmska kritičarka i hrvatska konzulica za kulturu, turizam, sport i medije u Los Angelesu, nedavno se vratila u Hrvatsku nakon pet godina diplomatskog staža. "Ovo mi je četvrta knjiga, i dok su prve tri bile o filmu, dakle vezane uz moj tadašnji posao, ovo je nešto sasvim drugo. Budući prema Bečkoj konvenciji nisam kao diplomat smjela pisati za novine, odlučila sam pisati knjige. Bez pisanja ipak nisam mogla." Knjiga "Moja polovica jabuke" jedinstvena je ljubavna "kuharica s predumišljajem" za sve žene i jake muškarce, a u kojoj se može pronaći i uvod u kabalu kojoj je autorica, Branka Sömen, posvećena posljednjih petnaest godina. Knjiga uspoređuje odnos žene i muškarca s pripremanjem hrane i kuhinjom, a dekorirana je stranicama iz starinske zagrebačke kuharice, požutjelim papirićima s rukom pisanim receptima, starim razglednicama Osijeka i omotnicama za crvene kabala vrpce. Svi ti zanimljivi detalji krase ovu kuharicu koja rukom iskusne čarobnice čitatelje vodi onim diskretnim i kratkim međuprostorom između “predjela i predigre”. Iznad svakodnevne konzumacije i konzumerizma, ljubavna kuharica upućuje u tajne uživanja u drugome, a uvjet je samo jedan - polako i iskreno krenuti svojim putem i tako pronaći najbolji put do sebe. Citirajući Laurencea Oliviera, prema kojem iskustvo stječemo tek kada nam više nije potrebno, Branka Sömen u “Mojoj polovici jabuke” iskreno, duhovito i domišljato sublimira žensko iskustvo, poštujući dvije sile koje, prema mudrosti kabale, postoje u stvarnosti, a to su želja za davanjem i želja za primanjem.

Ivana Guljašević
, ilustratorica i animatorica, završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi prof. Šiška, profesorski odjel. Ilustracijom se intenzivno bavi od 1999. Ilustrirala je 12-tak slikovnica različitih autora i objavila autorsku slikovnicu "Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom" u izdanju Školske knjige za koju je i nagrađena nagradom za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji" 2005; slikovnica je i uprizorena u lutkarskom kazalištu "Ivana Brlić Mažuranić".
Ilustrirala je nekoliko knjiga i veliki broj udžbenika, a redovni je ilustrator i u dječjim časopisima. Dizajnirala je i likovno oblikovala biblioteke izdavačke kuće "Semafora".
Autorica plakata za kazališnu predstavu "Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom" Ulricha Huba u dječjem kazalištu Dubrava. Od 1995. bavi se stripom. Objavljivala u Studentskom listu, Stripburgeru, Apokalipsi, Sexburgeru, Večernjem listu. Dva puta je nagrađivana za strip: prva nagrada na festivalu stripa CRŠ u Zagrebu i treća nagrada na Vinkovačkom salonu stripa. Trenutno redovno objavljuje autorski strip "Luka" u dječjem časopisu Radost, strip "Vili i Mili" (J. Žderić) u časopisu Prvi razred i strip "Mali medo" (D. Grozdanić) u časopisu Frizbi. Od 2000. bavi se filmom, pa je tako autor i režiser filma Kao nekim čudom koji je nagrađen na festivalu FIKE u Portugalu nagradom za najbolji film u kategoriji pet minuta. Režiser četiri propagandna filma za Školsku knjigu i ilustrator-animator na serijalu (24 epizode) Crtane priče – Danica na HRT-u.

Milana Vlaović rođena je u Metkoviću. Njezin prvi roman "Blato" objavljen je 2007. godine. Poznata je i kao skladateljica pop hitova te povremeno piše za nekoliko hrvatskih novina i magazina. Novim se romanom "Bomboni od meda" potvrdila kao vrlo dobra pripovjedačica koja pritom pripovijeda o onome što je dugo ostajalo izvan glavnoga tijeka hrvatske književnosti. Dok je u svom prvom romanu "Blato" pričala je o hrvatskoj provinciji, malo pred ratove iz devedesetih, u "Bombonima od meda" priča o ženi koja je u najgora doba, usred velikog svjetskog rata, pošla, vođena svojim ljubavima, s otoka u svijet. Priče o ženama s ruba i iz provincije, priče su o zemlji i o vremenu.
SA(N)JAM U CASTROPOLI


u subotu, 15. listopada 2011., u podne
Sanja LOVRENČIĆ – spisateljica, prevoditeljica i urednica
Sudjeluju: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Magdalena Vodopija

 

Predstavljanje i razgovor s pjesnikinjom, prozaisticom, prevoditeljicom, dječjom književnicom i urednicom Sanjom Lovrenčić zajedničkom suradnjom organiziraju Udruga za proizvodnju kulture ZVONA i NARI iz Ližnjana i svima poznata knjižara CASTROPOLA iz Pule.
Ližnjanski književni dvojac, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, osnovali su Udrugu za proizvodnju kulture i besplatno književno svratište ZVONA i NARI s osnovnom nakanom povezivanja s kolegama piscima, prevoditeljima, čitateljima i svima onima koji cijene riječ i književnost, općenito umjetnost, ali i druga područja ljudske kreativnosti, želeći tako povezati lokalno i globalno u najboljem smislu intelektualne i kreativne razmjene, dijaloga i komunikacije (www.zvanainari.hr). Više od dva desetljeća aktivnosti knjižare CASTROPOLA ne znači samo specijalizirano prodavanje knjiga, već i susretište s autorima (prodefiliralo je knjižarom od 1990. dvjestotinjak književnika, nakladnika, autora…) i knjiški prostor puljskih kulturnih razgovora.


Više informacija…SA(N)JAM U CASTROPOLI


u subotu, 8. listopada 2011. u podne
Drago ORLIĆ: Patetika depresije, zbirka pjesama
Sudjeluju: urednik Davor Šišović, nakladnik Zoran Filipović
i autor Drago Orlić

Patetika depresije dvanaesta je Orlićeva klasična zbirka pjesama, a sam ju autor smatra najboljom i najzrelijom u svom pjesničkom opusu. Većina pjesama nastala je u vrlo osjetljivom razdoblju, u situaciji kada se sagledava što je bilo i što je moglo biti; no pjesnik, hedonist i humorist poput Orlića uhvatit će i u najtjeskobnijim trenutcima duh radosti života u detalju, pukoj sitnici; pronaći će u njima skrivena značenja te ih u razbuktaloj bujici slika povezati i sa zatomljenim osobnim tajnama, i s cjelokupnom poviješću svijeta i najneposrednije pogođenom srži i biti postojanja čovjeka i čovječanstva. Bez obzira doživimo li ih kao opore, iskrene i neposredne, ili kao raskalašene, zavaravajuće i provokativne, pjesme iz zbirke Patetika depresije donose nam i novog i starog Orlića, i onog na kakvog smo navikli, i onakvog kojim ćemo se iznenaditi, predstavljaju nam pjesnika u čijim stihovima leže definicije ne samo razloga pisanja, nego i razloga čitanja poezije.


Više informacija…Nova skulptura nagrade Kiklop


Ove se godine, nakon sedam burnih dodjela, opraštamo od brončanih statua Kiklopa, sjajno poliranih vanjskih površina i patiniranih udubljenja, smještenih na postolju od kamena istarskoga suhozida, akademskog kipara i slikara Josipa Diminića.

 

Od ove godine dobitnike nagrade Kiklop resit će nova kreacija nagrade, nova skulptura Kiklopa keramičarke i skulptorice Marine Orlić. Nova je statua Kiklopa za pojedine kategorije u tehnici terakote dimenzija 17 x 11 x 15 cm, svaka je original, posebne ručne izrade (bez kalupa), dok je ona životna, kako i dolikuje Nagradi za životno djelo, drugačija i obimnija 20 x 10 x 23 cm.

 

Želja nam je i namjera nagradu Kiklop svakih sedam godina obnoviti, osvježiti novom vizurom skulpture, novim autorskim djelom nekog od znamenitih istarskih umjetnika.

 


Više informacija…Konferencija za novinare knjižne nagrade Kiklop 2011.

Knjižara Castropola, četvrtak, 08. rujna 2011. u 12 sati


Udruga Sa(n)jam knjige u Istri poziva Vas na novinarsku konferenciju na kojoj ćemo predstaviti novu skulpturu knjižne nagrade Kiklop autorice Marine Orlić i nove izmjene u pravilniku Kiklopa 2011.

 

Na tiskovnoj konferenciji govorit će:
povjesničari umjetnosti Zvonko Maković i Gorka Ostojić Cvajner, članica Upravnog odbora Kiklopa Tea Grujić, autorica skulpture Marina Orlić i direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

 

Tiskovna konferencija održat će se u četvrtak, 8. rujna 2011., u 12 sati, u knjižari Castropola (Pula, Zagrebačka 14).

 

Priopćenje za novinare možete pročitati OVDJE.


Više informacija…Stojsavljević i bezimeni život žena


Na maloj pozornici knjižare Castropola u subotu je predstavljena knjiga "Život bez imena" Vladimira Stojsavljevića u izdanju nakladničke kuće Fraktura. Predstavljanje je održano u sklopu programa Sa(n)jam u Castropoli, koji će se održavati skoro svake subote sve do ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri, a o knjizi su, osim autora, govorili Magdalena Vodopija i urednik Seid Serdarević.

 

Prije samog predstavljanja ulomak iz knjige koja povezuje Isusovo doba s Međugorjem i Sarajevom 80-ih godina prošlog stoljeća pročitala je Jasna Kovačević.


Više informacija…SA(N)JAM U CASTROPOLI


Subota, 27. kolovoza 2011., u 12.00 sati
Vladimir Stojsavljević: ŽIVOT BEZ IMENA, Fraktura, Zagreb 2011.
Sudjeluju: Vladimir Stojsavljević, Seid Serdarević (urednik) i Magdalena Vodopija


Na maloj pozornici knjižare Castropola, na kojoj se u 20 godina postojanja predstavilo više od 250 hrvatskih i inozemnih autora, od ovoga će se kasnog ljeta, a potom i cijele godine, odvijati program Sa(n)jam u Castropoli.


Prvi u nizu programa Sa(n)jam u Castropoli posvećen je Vladimiru Stojsavljeviću – Vakiju, poznatom dramskom piscu i autoru tri romana od kojih je jedan, naslovljen Pula, u potpunosti posvećen našem gradu. Stojsavljević, koji je radio pri osnivanju mnogih kazališnih festivala (najpoznatiji Eurokaz i Tjedan suvremenog plesa), ostavio je traga i u Puli, ne samo svojim romanom već i na MKFM-u u njegovim najboljim godinama. Prijatelj Pule i mentor cijele jedne generacije pulskih glumaca, dramaturga, redatelja, neizostavni je ljetni sugovornik na pulskom Forumu, dobar poznavatelj pulskih navada, Vaki kako ga svi u Puli zovemo, zamalo je Puležan.

 


Više informacija…Predstavljanje "Epistolara" u Pragu


Veleposlanici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i  České centrum organiziraju u Pragu, u utorak 29. ožujka, predstavljanje knjige Dušana Karpatskog Epistolar, izbor pisama koja je tijekom pedesetogodišnjega rada prevoditelja i urednika primio od hrvatskih, bosanskohercegovačkih, crnogorskih, čeških, slovačkih i srpskih pisaca. Knjigu i  autora predstavit će suizdavači Magdalena Vodopija (Sa(n)jam knjige u Istri, Pula) i Dragan S. Marković (University Press, Sarajevo), urednica i prevoditeljica Irena Wenigová (Prag), fra Marko Oršolić, direktor IMIC-a (Sarajevo), i privrednik Petar Marjanović (Prag).


Više informacija…Nada Gašić u Leipzigu


Leipziški sajam knjiga (Leipziger Buchmesse), jedan od najstarijih u Europi te, uz Frankfurtski, najznačajniji u Srednjoj Europi, posredstvom Sa(n)jam knjige u Istri predstavlja ove godine književnicu, prevoditeljicu i urednicu Nadu Gašić. Hrvatska na Leipziškom sajmu aktivno sudjeluje od 2003., a pulska suradnja započinje već iduće, 2004. godine i sastoji se u dvosmjernoj razmijeni pisaca na oba sajma: pulski Sajam ugošćuje pisca s Leipziškog, i obrnuto, Leipziški sajam ugošćuje pisca s pulskog Sajma. Pulu su do sada posjetili: Thomas Brussig, Veit Heinichen, Hans Thill, Elke Schmitter, Uwe Kolbe i Clemens Meyer. U Leipzigu zahvaljujući pulskom Sajmu gostovali su: Luko Paljetak, Igor Grbić, Žarko Paić, program Istra ispod kore, Daša Drndić i Sibila Petlevski.


Više informacija…Dobitnici knjižne nagrade Kiklop 2010.


Na velikoj pozornici Koncertne dvorane 16. Sajma knjige u Istri danas (11. prosinca) u podne održana je svečanost proglašenja i uručenja knjižnih nagrada Kiklop za 2010. godinu. Nagrada Kiklop 2010. godine dodijeljena u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju stručnog glasačkog tijela kojeg je činilo 355 prijavljenih glasača i dobitnik Kiklopa 2010. za životno djelo. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop Nagrada za životno djelo dodijeljena je Slavku Goldsteinu.
Glavni predstavljač na dodjeli ovogodišnjih Kiklopa bio je popularan voditelj programa Doručka s autorom Vojo Šiljak, a nagrade su uručili poznati domaći i inozemni autori.


Više informacija…U srijedu, 8. prosinca, Alek Popov na Doručku


Teoretičar znanstvene fantastike Darko Suvin, kako je već zamijećeno, zbog bolesti nije u mogućnosti gostovati na 16. Sajmu knjige u Istri, no uvijek ima potencijalnih kandidata za Doručak s autorom. U srijedu, 8. prosinca u 10 sati na Doručku je, u društvu Voje Šiljka i Slađane Bukovac, bugarski književnik Alek Popov.
Dušan Makavejev: SWEET MOVIE


Budući da srpski filmski redatelj Goran Marković koji je bio predviđen u programu Američka noć, u ponedjeljak 6. prosinca, iz zdravstvenih razloga nije u Puli, u istom programu s početkom u 12.30 sati u Kavani Mozart projicirat će se film Dušana Makavejeva SWEET MOVIE iz 1974. godine, gosta prethodnog programa Doručak s autorom.
Danas, u petak 3. prosinca 2010., točno u podne svečano otvorenje 16. Sa(n)jam knjige u Istri


gradonačelnik grada Pule, Boris Miletić
pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica
direktorica Sajma, Magdalena Vodopija
izraelska književnica, Zeruya Shalev
njemačka glumica i redateljica, Maria Schrader
poseban gost, violončelist Stjepan Hauser
učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

redatelj: Matija Ferlin

PULA, Dom hrvatskih branitelja, petak, 3. prosinca, 12.00 sati


Više informacija…Sajam knjiga ima svoj katalog i spot


Volonteri sajma okupljeni u Lens mediji za ovogodišnji su Sajam knjige u Istri snimili promotivni film naziva "Sanjam" koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja. Lens mediju sačinjavaju: Dren Kastriot Sadikaj, Hrvoje Slebur, Bojan Radetić, Doris Rabac, Dimalj Kajtazi i Vedran Stojanac, a u spotu radnja prati mladu "sanjačicu knjiga" koja zaspi u autobusu i u noćnoj mori doznaje da je sajam knjige otkazan.


Magdalena Vodopija, direktorica sajma je napomenula da će Lens media filmski popratiti sajam i snimiti sve što se na njemu događa i to ispred i iza kulisa, a pod mentorstvom Ines Pletikos i Mauricija Ferlina. "Filmaši okupljeni u Lens mediji samo su dio velikog broja volontera koji ove godine stvaraju sajam i kojim je sajam posvećen. Volonteri su velika novost sajma, a njihov angažman ne bi bio moguć bez jednog od glavnih partnera sajma – Sveučilišne knjižnice u Puli", kazala je Magdalena Vodopija.


Tijana Barbić Domazet, ravnateljica pulske Sveučilišne knjižnice i Tea Grujić, voditeljica volontera opisale su u kojim su sve segmentima volonteri uključeni u radu na sajmu.
– Sajam knjige u Istri i Sveučilišna knjižnica Pula sklopili su sporazum o cjelogodišnjem partnerstvu kojim su definirali kako zajednički upotrijebiti svoje resurse u cilju promicanja knjige i čitanja. Osim angažmana volontera na sajmu ta je suradnja urodila i posebnim programom Pulski putovi knjige. Radi se o edukativnom programu namijenjenom istarskim srednjoškolcima u kojem će se upoznati s poviješću knjige i knjiškim pulskim raritetima, kazala je Barbić Domazet, dok je Tea Grujić napomenula da se nada da će volonteri postati tradicija sajma.


Mauricio Ferlin, autor vizualnog identiteta sajma govorio je o novom katalogu sajma kojeg je napisao i uredio Miodrag Kalčić Kina i kojeg je on oblikovao.
– Katalog je stvoren tijekom puno neprospavanih noći i većeg je formata no obično. Tisak je jednostavan i dvobojni, a osim standardnih tekstova koji govore o programu i gostima sajma sadrži i nekoliko teorijskih tekstova o filmu i knjizi, kazao je Ferlin i dodao da su mu u pripremi scenografije pomogli i učenici pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.


Redatelj ceremonije otvaranja sajma Matija Ferlin nije htio ulaziti u detalje i samo je napomenuo da će u protokolarnom djelu govoriti pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, direktorica sajma Magdalena Vodopija, njemačka glumica i redateljica Maria Schrader i priznata izraelska spisateljica Zeruya Shalev kojoj će pripasti čast otvaranja sajma. Poseban gost otvorenja bit će pulski violončelist svjetskog glasa Stjepan Hauser.


Nakon konferencije za novinare ekipa sajma se prošetala do info punkta na Portarati gdje svi zainteresirani moći dobiti informacije o sajmu te kupiti knjige koje su vezane uz program sajma.


Sajam knjige u Istri svoja vrata u Domu hrvatskih branitelja otvara u petak u podne, a trajat će do 12. prosinca. Sajam će biti otvoren svakog dana od 9 do 21 sat, a knjige 225 nakladnika prodavat će se s popustom od 20 posto za nove naslove te od 20 posto i više za starije naslove ovisno o odredbi nakladnika.


(B. Vincek, Glas Istre, 30. studenog 2010.)
Predstavljen Program 16. Sajma knjige

Od knjige do filma i nazad


"Ovogodišnji Sajam knjige u Istri, koji će se održati od 3. do 12. prosinca, označit će čak 109 događaja i 155 sudionika, a u okrilje sajma vraća se recesijsko izdanje festivala Polis Jadran Europa te 'mali sajam' Monte Librić koji se samostalno ne bi mogli održati. Sajam će svečano otvoriti izraelska spisateljica Zeruya Shalev, autorica bestselera 'Ljubavni život' te redateljica i glumica Maria Schreder koja je tu njenu uspješnicu pretočila u film", kazala je Magdalena Vodopija, direktorica sajma, na konferenciji za novinare u pulskoj knjižari Castropola.


Više informacija…20. Rođendan pulske knjižare Castropola

U čast Boška Obradovića


Pulska knjižara Castropola, prva privatna knjižara na ovim prostorima, u četvrtak je proslavila svoj 20. rođendan posebnim programom posvećenom osnivaču knjižare, pjesniku Bošku Obradoviću.
Program je trajao od 11 do 14 sati, a specijalni gosti bili su pjesnici Boris Domagoj Biletić, Roberta Razzi i Drago Orlić. Program je vodila Magdalena Vodopija, dok je Boškove pjesme čitala pulska glumica Jadranka Đokić.


Dvadeset godina Castropole bude u meni sjećanja koje ne mogu zatomiti. Knjižaru smo 18. studenog davne 1990. godine osnovali Boško Obradović, Zoran Vodopija i ja. Bila je smještena u prostoru na katu kod Autostanice - bivšeg autobusnog kolodvora, na adresi Istarska 3. Radilo se o prvoj knjižari-antikvarijatu na ovim prostorima čija je baza bila osobna biblioteka obitelji Obradović i kojoj su se pridružile donacije sto prijatelja Castropole. Prvi kupac bila je profesorica Ljubica Ivezić, a njen učenik, Boris Domagoj Biletić knjižaru je podržavao i time što je često kupovao knjige, kazala je Magdalena Vodopija predstavivši program i prvog gosta.


Boris Domagoj Biletić se prisjetio sretnih trenutaka provedenih u Castropoli i napomenuo da je tijekom druženja s književnicima u knjižari bilo teško pronaći slobodno mjesto, te da su ljudi stajali i na ulici.
Magdalena Vodopija se osim knjižničarki Terezi Pulja zahvalila i Lauri Lukašić, Nani Moferdin i Aleksandri Benjak, ali i onima koje danas vode Castropolu - Oliveri Pleić, Dušanki Babić i Sandri Kolić.
Zahvalila se i kiparu Erosu Čakiću koji je oblikovao njene police, te Miroslavu Mandiću Mandi koji je police i "popiturao".


Kum knjižare bio je filmski redatelj Mate Relja, a suradnici u njenom radu (osim već spomenutih) bili su Ivan i Ante Dabo, Jadranka Ostić, Dario Marušić, Bruno Nefat, Kristina Mihovilić, Slavica Kapuralin, Romano Višković, Tea Grujić, Alfio Klarić, Slavica Šenk, Danilo Dragosavac, Miodrag Kalčić, Mauricio Ferlin, Matija Ferlin, Diana Vidušin i Jadranka Đokić.


Roberta Razzi se nadovezala na Borisa Domagoja Biletića i njegovo spominjanje Marlene Dietrich te je otpjevala jednu svoju pjesmu na cakavici na note "Lili Marlen" posvećenu Bošku i Rozi.
Magdalena Vodopija se prisjetila svog oca Boška Obradovića zahvaljujući i pjesmi "Olupine" koju je recitirao dr. Boris Milat.


Drago Orlić je čitao tekstove iz nove zbirke "Daž daždi miš prdi 3" nastale u suradnji s Francijem Blaškovićem te je uspio nasmijati publiku čak i kada je čitao pjesme o bolesti.
Tijekom jutra za klavirom su se mijenjali učenici pulske glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov: Magdalena Pucić, Tijana i Ljubo Stakić, Anton Perkov i njihova mentorica Karmen Kirac.
Poetsko jutro u Castropoli završni je program koji se u knjižari događa prije 16. sajma knjige u Istri koji će se održavati od 3. do 12. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.
(B. Vincek, Glas Istre, 19. studenog 2010.)
U potrazi za tuđim identitetom


Već redovita predstavljačica tjednih predsajamskih zbivanja u Castropoli, književnica Slađana Bukovac ovoga nam je četvrtka, 4. studenog, naravno, uz uvijek prisutnu uvodničarku Magdalenu Vodopiju, približila prvi roman Mihaele Gašpar "Bez iznenadnih radosti molim" (Aora naklada, Zagreb). Roman ispisan u Ich formi, u muškom rodu, postmodernistički prati otuđujući svijet profesora matematike, umornog vlastita ispraznog života, koji zamjenjuje svoju prezrivu dosadnu svakodnevicu s intimnom poviješću upravo preminula susjeda, započinje život tuđeg života i stvara izmaštani, utopijski identitet po vlastitoj mjeri. "Moj djed, osim što nema lica, nema ni ruke jer se ne mogu jasno sjetiti da je moj mali djetinji dlan ikada bio u dlanu moga djeda. Jasno se sjećam da sam uvijek ulovio prazan rukav jakne umjesto čvrste, koščate ruke kakve već imaju djedovi. Pomislio sam, ispod toplog pokrivača na svoj trideset i peti rođendan, kako se ja uopće ne prisjećam djeda, već samo rijeke. Djed je tu bio jednako važan kao topola. Kao izorana brazda. Kao zvuk lepeta krila divlje guske. Kao polomljeni šaš. Djed je krajolik kojim teče rijeka."
Olja Savičević Ivančević u Castopoli


Nakon dvotjedne stanke, predsajamski Sa(n)jam u Castropoli nastavljen je programom Moć žene u ponedjeljak, 25. listopada, predstavljanjem romana Olje Savičević Ivančević Adio, kauboju (Algoritam). Prvi roman neobična naslova pjesnikinje i dosadašnje spisateljice kraćih proznih formi predstavila je, uz direktoricu Magdalenu Vodopiju, književnica Slađana Bukovac. Roman u dva djela, Eastern i Western, prati povratak glavne junakinje Ruzinave u predgrađe Splita kako bi se ponovo suočila s majkom, sestrom, grobovima oca i brata, prošlošću i sadašnjošću: "I tako. Stigla sam. Da stigla! Ja sam se vratila u taj grad. Koji je golema ropotarnica, blato i maslinici, divota prašine, večeri na zapuštenoj terasi hotela Ilirija, teški metali u zraku, izmet i borovina, mačke i klizava riblja krljušt na masnom brodskom navozu i more zategnuto sve do studenog, kad zapušu lebići." Olja Savičević Ivančević: "Željela sam na neki način stvoriti posvetu likovima kakve u književnosti volim, kao što su na primjer Fanteov Arturo Bandini ili Salingerovi likovi, možda čak donekle i Melkior Tresić – ali djevojku. I to djevojku kakvu je teško naći u literaturi iako puno takvih svakodnevno hoda ulicama. Nekoga normalnoga u poremećenim okolnostima. Mogućnost da Ruzinava ili neka druga mlada žena ili drugi mladi čovjek budu i ostanu takvi, unatoč šljamu koji ih okružuje, najoptimističnija je stvar u romanu…"
Pulski laboratorij arhitekture


Potencijalni identitet Pule permanentna je sjena prošlosti, povijesna patetika stalne oscilacije stvaranja i rastvaranja grada (samo u prošlom stoljeću promijenila je sedam državnih ustroja), gradnje i razgradnje dva tisućljeća stara urbaniteta. U posljednja dva desetljeća izgubila je još jednu važnu prepoznatljivost, osnovnu prepoznatljivost koja je Pulu ustrajno pratila od nastanka – vojnu komponentu grada. Demilitarizacija donijela je samo nove nevolje, u svakom pogledu, loše organiziranom gradu. Pulska grupa arhitekata nastala je na nemoći gradskih vlasti, nemuštosti gradske uprave koja se svojski zalagala za razvojačenje grada ne znajući potom što bi s gradskim vojnim zonama i jednako takvim arhitektonskim i gradbenim naslijeđem. "Pulski proces prenamjene vojnog područja, koji je u početku shvaćen marginalnom pojavom i ekscesom, mogao bi prihvatiti centralnu ulogu u procesu razvoja i transformiranje zajednice. Međutim, taj proces nema podršku političke strukture, a ne posjeduje ni uvjete za integriranje u postojeći gospodarski sustav." Zbornik Grad postkapitalizma, pored otisnutih transkripata predavanja 14 skupina koje su gostovale na prošloljetnom kolovoškom kongresu u Puli, donosi i opise pojedinih pulskih lokacija na kojima se već prakticira autonomna organizacija (bivša kasarna Rojc i podmornička baza Katarina), ali i mogućnosti budućih sličnih akcija (regrutni centar Muzil). Zbornik Grad postkapitalizma, koji ujedno pruža pregled angažmana Pulske grupe, u Castropoli predstavili su arhitekti, Emil Jurcan iz Pule i Janko Rožić iz Ljubljane.
Kako si pomoći "Školom života"


Urednik duhovne literature u VBZ-u i plodni pisac knjiga istoga sadržaja Bruno Šimleša, koji u trideset i prvoj godini ima već objavljenih pet naslova, predstavio je u srijedu, 29. rujna, u sklopu programa Sanjam u Castropoli, svoju posljednju uspješnicu: Škola života. Šimleša je siguran da u životu moramo pratiti pravilo da smo sami sebi na prvom mjestu, jer ako se ne pobrinemo za sebe drugima nemamo što dati: "Ljudi koji osjećaju sebe i ne idu protiv sebe lakše će doživjeti pozitivnu energiju. Mislim da većina ljudi voli biti manipulirana umjesto da sami vode svoj život. Treba uzeti kontrolu nad svojim životom, uzeti život u svoje ruke."Ova popularna knjiga (već je pronašla šest tisuća kupaca) posebna je po tome što nudi i praktične savjete, što nije bio slučaj s njegovim prijašnjim samopomoćnim izdanjima: Sudbina duše, Hvala ti, ljubavi i Savršenstvo kreacije. Autora, sociologa po zanimanju, provokativno je propitivala književnica Slađana Bukovac, a na koncu službenoga dijela promocije i mnoštvo pulskih srednjoškolaca iz Medicinske škole i Gimnazije koji su, doslovce, ispunili knjižaru i kojima, očito, teme iz širokoga spektra samopomoći uopće nisu strane.
Započeo predsa(n)jam u Castropoli


Urednik Kruno Lokotar i uvodničarka Magdalena Vodopija, otvorili su program Sa(n)jam u Castropoli, pretprogram tradicionalnog Sa(n)jam knjige u Puli, i premijerno predstavili knjigu Voda, paučina autorice Nade Gašić. Leksikografkinja, prevoditeljica i urednica, dobitnica nagrade za najbolji debitantski roman Mirna ulica, drvored Društva hrvatskih književnika 2007., u novom romanu, slojevitom krimiću, koji započinje dramatičnim opisom evakuacije stanovnika Trešnjevke u vrijeme poplave Zagreba 1964., kao da je anticipirala sličnu, doduše manje dramatičnu situaciju, 46 godina kasnije. Roman je to, kako urednik i autorica kazuju, raznovrsna sadržaja od bajki, ispovijedi, struji polusvijesti, materijala skinutih s interneta, prostituciji, do psiho-profilacije ubojica, dakle krimić u najširem smislu riječi. Nada Gašić poznata je i po primjerenom prijevodu češkog klasika Dobrog vojnika Švejka Jaroslava Hašeka, pisanoga na praškom slengu, za kojega prije toga nije bilo kvalitetnoga hrvatskog prijevoda.
Castropolska uvertira 16. Sajmu knjige u Istri


U knjižari Castropola održana je 15. rujna konferencija za novinare na kojoj su predstavljene programske novosti prije početka središnje manifestacije 16. Sajma knjige u Istri i potrebne informacije vezane za predstojeće glasovanje za knjižnu nagradu Kiklop. Konferenciju su vodile direktorica Sajma Magdalena Vodopija, glavna organizatorica Egle Vošten, tajnica nagrade Kiklop Slavica Ćurković i članica Upravnog odbora nagrade Kiklop Tea Grujić.


Novinari su upoznati s programom u Castropoli, predprogramom 16. Sajma knjige u Istri, koji započinje 20. rujna i traje do 18. studenog te s novim programom Sajma Postscriptum u čast Andiju Šipetiću, nedavno preminulom velikom prijatelju Sajma.


Ususret svečanoj dodjeli ovogodišnjega Kiklopa koja će se održati 11. prosinca na velikoj sceni Doma hrvatskih branitelja, na Sajmu će se odvijati Kiklopovi dani. Iz niza programa izdvaja se program Kako do Kiklopa na kojem će se u knjiškom maratonu predstaviti sve nominirane za ovogodišnji Kiklop. Uslijedile su informacije glede glasovanja za nagradu Kiklop: prijava za nagradu Kiklop u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom počinju 20. rujna i traju do 5. listopada, prvi krug glasovanja održat će se od 22. do 29. listopada, objava nominacija bit će 11. studenog, a drugi krug glasovanja od 15. do 22. studenoga.
Upravni odbor Kiklopa koji čine: Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik), Miroslava Vučić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar, Zoran Simić i Tea Grujić (u ime Sajma, zamijenila je Oliveru Pleić) jednoglasno je donio odluku o ukidanju kategorije Biblioteka ili nakladnički niz godine s obrazloženjem kako je riječ o složenoj kategoriji koja nema preciznu izdavačku terminologiju. Od ove godine Kiklop će se dodjeljivati u 13 kategorija.


Nagrada Kiklop bit će prva knjiž(ev)na nagrada čije će sve nominirane knjige biti sustavno obrađene po svim knjižničnim pravilima i uvrštene u Zbirku knjižne nagrade Kiklop koja će fizički biti smještena u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Zbirka Kiklop bit će utemeljena i potom svečano otvorena javnosti, u sklopu 16. Sa(n)jam knjige u Istri, 12. prosinca 2010. točno u podne.


Više informacija…Doručak u Motovunu


Najprepoznatljiviji, najtradicionalniji i najzanimljiviji program pulskog Sajma knjige u Istri jest Doručak s autorom.
Svakoga jutra već devet godina za vrijeme trajanja Sajma, u neobvezatnom i nezahtjevnom jednosatnom razgovoru izabrani autor-gost, uz jutarnji espresso, fritule i kroštule, ležerno podastire svoj lik i djelo nazočnim znatiželjnicima i neizbježnim novinarima. Dakle, od kada je 7. Sajam knjige u Istri 2001. postao Sa(n)jam, Doručkom je prodefiliralo devedesetak autora (uglavnom književnika, ali i urednika, kritičara, teoretičara, publicista, znanstvenika, likovnih umjetnika, glazbenika, filmskih i kazališnih redatelja…) i zabilježio jednako toliko sati zanimljiva razgovora koji bi, da su koji slučajem uređeni, tiskani i ukoričeni, već poprimili pozamašno višetomno izdanje.


Doručak s autorom zbroj je mnoštva zasebnih priča, dogodovština, iskrenosti, (ne)zadovoljstava, intimnih prošlosti, zaboravljenih trenutaka, šarolikih svjetonazora, kreacijskih ushita, inspiracijskih tegoba… Nabrojimo samo nekolicinu autora na dosadašnjim Doručcima: Umberto Eco, Claudio Magris, Tess Gallagher, Orhan Pamuk, Dacia Maraini, Andrej Kurkov, Andrea de Carlo, Jiři Menzel, Péter Esterházy, Andrej Nikolaidis, Predrag Matvejević, Arsen Dedić, Luko Paljetak, Zvonko Maković, Zdravko Zima,  Miljenko Jergović, Dragan Živadinov, Slobodan Šijan, Vlado Kreslin i mnogi, mnogi drugi.


Doručak s autorom, nakratko seli krajem srpnja na sjever poluotoka, na 12. Motovun film festival. Motovun će svoje filmsko platno donijeti u Pulu u prosincu na 16. Sa(n)jam knjige u Istri kojem je ove godine središnja tema knjiga i film.
Suradnja Motovunskog filmskog festivala i pulskog festivala knjiga i autora odvijat će se uživo, ali sve činimo da izgleda kao iz literature, kao iz filma.
Voditelji Doručka s autorom u Motovunu su antropolog i profesor na pulskom Sveučilištu Andrea Matošević te producent i novinar Oliver Sertić.
Doručak na terasi ispred hotela Kaštel od 27. do 30. srpnja na programu je svakoga dana u 11,30. 


Više informacija…Sa(n)jam knjige gost Sarajevskog 4. Summer Book Festa


U vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala održava se od 23. srpnja do 1. kolovoza 2010. i četvrti po redu Summer Book Fest na kojemu gostuje Sajam knjige u Istri. Ovogodišnju temu 16. Sajma knjiga u Istri, Knjiga i film kao i koncepciju pulske knjiške manifestacije Sa(n)jam knjige – Festivala knjiga i autora, sarajevskim će domaćinima i posjetiteljima na Ljetnoj književnoj pozornici 4. Summer Book Festa, u nedjelju, 25. srpnja u 19,00 sati uz moderatoricu, književnicu Fadilu Nura Haver, predstaviti direktorica Magdalena Vodopija i glavna organizatorica Egle Vošten.


Više informacija…Novo partnerstvo Sajma


Direktorica Sajma knjige u Istri i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige Magdalena Obradović Vodopija gost je petog po redu Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici koji je otvoren u ponedjeljak 7. lipnja pod sloganom "Knjige su u garaži". Ovaj radni posjet podgoričkom Sajmu trebao bi uroditi sporazumom o programskoj i partnerskoj suradnji dvaju sajmova.

 

Valja podsjetiti da time pulski Sajam nastavlja, u svakom pogledu, plodonosnu suradnju, započetu prije točno deset godina gostovanjem crnogorskoga intelektualca i vrsnog pisca don Branka Sbutege, sa suvremenim književnicima i umjetnicima Crne Gore. Sajam knjige u Istri prvi je u Hrvatskoj (i šire) predstavio postmodernu (antitradicijsku) književnu scenu tek neovisne Crne Gore na nultom izdanju novoosnovanog, nultog festivala Polis-Jadran-Europa 2006. godine u sklopu 12. Sajma kada su gostovali književnici: Aleksandar Bečanović, Dragan Radulović, Ognjen Spahić, Dragana Tripković, Andrej Nikolaidis, Jovan Nikolaidis, Jovanka Uljarević, Sanja Martinović i Balša Brković uz nezaboravan koncert Antonija Pušića alias Ramba Amadeusa, predstave Varje Đukić i izložbe "Sinovi i kćeri". Ta suradnja iznjedrila je objavljivanje romana "Auschwitz Caffe" Dragana Radulovića, zbirke "Sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku prozu" i "Kćeri i sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku poeziju", urednika Alberta Goldsteina, te dokumentarni film "Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu" Ines Pletikos. Iduće godine, dakle 2007., istarski su umjetnici uzvratili multimedijskim programom "Istra ispod kore", gostujući u Kotoru, Ulcinju i Baru. Slijedećih godina dobro uspostavljena suradnja samo je nastavljena.
Potpisom direktorice Sajma knjige u Istri na Sporazum o programskoj suradnji s Međunarodnim sajmom knjiga u Podgorici, davno započeta i međusobno ugodna kulturna suradnja dobiva i službenu formu s budućim još sadržajnim programima.


Više informacija…Potpisan trogodišnji ugovor


Prije nešto više od pet mjeseci, 10. prosinca 2009. godine u 10 sati, u kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja potpisali su gradonačelnik Pule Boris Miletić, dožupan Istarske županije Vedran Grubišić i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija Pismo namjere o uspostavljanju javno-privatnog partnerstva u organizaciji projekta Sajma knjige u Istri. Potpisnici su Pismom iskazali zajedničku namjeru restrukturiranja i reorganizacije ove važne zimske manifestacije za Pulu i Istru, nakanu koja bi, u bliskoj budućnosti, trebala rezultirati sustavnim i dugoročnim rješavanjem financiranja Sajma, kako ne bi ponovno zapao (i zapeo) kao prošlih godina, a napose lanjske, u novčanu, glembajevski rečeno, pasivu.


Namjera iskazana Pismom realizirana je u petak, 14. svibnja, u pulskoj gradskoj palači kada je potpisan trogodišnji ugovor između Sa(n)jam knjige u Istri, Grada Pule, Istarske županije i Zagrebačke banke. Potpisom gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića, župana Istarske županije Ivana Jakovčića, predsjednika Regionalnoga centra Zagrebačke banke Valtera Šarića i predsjednice Udruge Sa(n)jam knjige Magdalene Vodopije, Sajmu je osigurana trogodišnja budućnost i po prvi puta od svoga postojanja ima zajamčeni početni budžet.


Više informacija…Ivo Josipović - pokrovitelj 16. Sajma


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović potvrdno je odgovorio na našu molbu i prihvatio pokroviteljstvo nad 16. Sa(n)jam knjige u Istri. Počašćeni smo visokim pokroviteljstvom Sajma, predsjednika koji i sam svojim skladateljskim radom podržava kulturu kao brend i podjednako uvažava kvalitetu kulturne manifestacija bez obzira je li ona ostvarena u Zagrebu ili u nekom drugom regionalnom središtu Hrvatske. Uvjereni smo da će predsjednik pronaći vremena između 3. i 12. prosinca 2010. te posjetiti pulski festival knjiga i autora.


Više informacija…Monte Librić u Castropoli

Počinju interaktivne literarne radionice


U pulskoj knjižari Castropola počinje se održavati ciklus interaktivnih literarnih radionica pod nazivom PjesmaonicePisaoniceCrtaonice namijenjenih najmlađoj čitalačkoj publici.

 

Ovog četvrtka, 22. travnja s početkom u 11 sati u Zagrebačkoj 14 održat će se prva u nizu radionica a gost će biti poznati pisac Mladen Kušec koji će govoriti o novom eko-krimi romanu Kuštravi koji je ilustrirala učenica 8. razreda pulske Osnovne škole Centar Mirela Rakić. Sudionici radionice potom će rješavati kreativne zadatke koje će im osmisliti književnik.

 

Radionice u knjižari Castropola, poznatoj po posebnom načinu prezentacije knjiga, tijekom godine održavat će se u organizaciji udruge Sa(n)jam knjige u Istri i Festivala dječje knjige Monte Librić a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Program je prvenstveno usmjeren populariziranju čitanja među djecom te stjecanju navike posjećivanja knjižare a osmislile su ga Slavica Ćurković, voditeljica Monte Librića i Olivera Pleić, voditeljica Castropole.


Više informacija…Knjiga i film - glavna tema 16. Sajma knjige

Sajam bi se trebao održati od 3. do 12. prosinca


16. Sajam knjige u Istri trebao bi se održati od 3. do 12. prosinca 2010. a tema ovogodišnjeg Sajma bit će Knjiga i film. Iako je tek početak godine već su neki poznati inozemni autori potvrdili dolazak u Pulu.


Spajanje i interakcija ovih dvaju medija, dviju umjetnosti, i njihova intermedijalnost stvara mogućnost novih umjetničkih dosega čime se na neki način može krenuti i korak dalje od onog što je Sajam knjige do sada učinio. Književnost i film isprepliću se na mnoge načine koje bi željeli predstaviti na 16. Sajmu knjige u Istru prosincu ove godine. Od povezivanja književnih predložaka i njihovih filmskih realizacija, predstavljanja autora koji su ostali zabilježeni i povezani u obije sfere djelovanja, preko revalorizacije scenarija i scenarista kao dijela književnog miljea, do niza ostalih načina povezivanja pisane riječi i filma putem zapisa i iskustava filmskih redatelja, glumaca, snimatelja, kaskadera, monografija redatelja, legendarnih glumaca, predstavljanja knjiga filmoloških studija, filmskih eseja, zbirki filmskih kritika, kronike i povijesti filma, enciklopedija, leksikona, igranih i dokumentarnih filmova o književnicima, pjesnicima...


Programski tekst kojim se najavljuje tema 16. Sajma knjige u Istri možete pročitati OVDJE.


Više informacija…Sibila Petlevski na Sajmu knjiga u Leipzigu

Nastavak suradnje pulskog Sajma i najpoznatijeg europskog festivala knjige


Nastavlja se plodno partnerstvo između najpoznatijeg europskog autorskog festivala knjige, Leipziškog sajma knjige i najvažnijeg regionalnog festivala knjige i autora, Sajma knjige u Istri. U sklopu te će suradnje ovog ožujka u Leipzigu naša poznata književnica i znanstvenica Sibila Petlevski predstaviti svoju književnu trilogiju Tabu. Do sada je u izdanju nakladničke kuće Fraktura potkraj prošle godine objavljena prva knjiga trilogije Vrijeme laži a preostale dvije knjige koje će zaokružiti trilogiju bit će Bilo nam je tako lijepo! (drugi dio) i Stanje sumraka (treći dio). Sibilu Petlevski u Leipzigu predstavit će Alida Bremer, prevoditeljica i ambasadorica hrvatske književnosti u Njemačkoj a nastup naše književnice održat će se u subotu, 20. ožujka od 17 do 18 sati u Cafeu Europa u sklopu Sajma (hala 4, štand D505).
U sklopu suradnje pulskog Sajma knjige u Istri i prestižnog njemačkog sajma, u Leipzigu su do sada svoja ostvarenja predstavljali Daša Drndić, Luko Paljetak, Žarko Paić i Igor Grgić dok su na pulskom Sajmu kao gosti boravili poznati njemački autori Elke Schmitter, Hans Thill, Thomas Brussig te lani Uwe Kolbe.


Više informacija…Pregovori o budućnosti Sajma u tijeku

Dogovaranje pomalo usporeno no priprema 16. Sajma već je započela


Kao što je i bilo najavljeno tijekom održavanja lanjskog 15. Sajma knjige u Istri ali i predviđeno Pismom namjere o javno-privatnom partnerstvu kojeg su tada potpisali istarski dožupan Vedran Grubišić, gradonačelnik Pule Boris Miletić i u ime Sajma Magdalena Vodopija, tijekom siječnja započeo je proces dogovaranja modela strateškog partnerstva Grada Pule, Istarske županije i udruge Sa(n)jam knjige u Istri, kao i drugih potencijalnih partnera, kojim bi se definirali budući organizacijski i financijski okviri Sajma knjige u Istri.


Iako postoje načelni dogovori o tome kako bi se naredne tri godine moglo urediti financiranje Sajma, za sada pregovori u praksi ne teku onim ritmom i intenzitetom koji se očekivao nakon prošlogodišnje krize koja je zaprijetila da se 15. Sajam uopće ne održi i kada je obećano da će do 1. travnja biti definirani odnosi između partnera iz javnog i privatnog sektora kao i financiranje Sajma. No neovisno o tome, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri već planira programe i pregovara s autorima za 16. Sajam s obzirom da je dogovore s većinom sudionika, posebice inozemnih, nužno obaviti već početkom godine.


Više informacija…Suradnja sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Sveučilištem Jurja Dobrile

Potpisano Pismo namjere i najavljena Strategija poticanja čitanja


Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Robert Matijašić, voditeljica Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrila mr. sc. Tijana Barbić-Domazet i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija početkom su veljače potpisali pismo namjere kojim su fomalizirali dosadašnju dobru suradnju te najavili zajedničke aktivnosti i programe koje planiraju realizirati već od ove godine.

Kao što je u pismu namjere i navedeno, potpisnici su ovime izrazili želju za uspostavljanjem cjelogodišnje suradnje na aktivnostima vezanim uz pripremu i realizaciju programa Vikend knjižničara, Strategije poticanja čitanja te drugih programa vezanih uz Sajam knjige u Istri i djelovanje Sveučilišta Jurja Dobrile.


Više informacija…