Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja

O broju 13

Ne otvarajte kišobran u zatvorenom prostoru, ne šišajte kosu i ne putujte petkom, kada vam crna mačka prijeđe put pljunite tri puta i vratite se deset koraka unazad, nikako ne prolazite ispod ljestava, jao vama ostavite li šešir na krevetu ili slučajno na njega naslonite metlu, prospete li sol jedan dio obavezno ponovno bacite, ali preko lijevog ramena, pjevate li prije sedam sati, plakat ćete prije jedanaest….Pravila koliko hoćeš, no hajmo redom.

 

Praznovjerje je danas povezano s općenito neutemeljenim vjerovanjem u određenu vrijednost, utjecaj ili moć pojedinih znakova, postupaka ili obreda. Još od davnina, plašeći se onoga što ne mogu razumjeti ili objasniti, ljudi odgovore na svoja pitanja traže na razne načine. Jedan od njih mogli bismo nazvati i rezignirano-preventivnim, a uključuje primjenu čitavog niza smiješnih, nerijetko i bizarnih rituala. U tom moru pravila, savjeta i (ne)radnji koje variraju od jedne zemlje do druge ili od jednog kontinenta do drugog najbrojniji su zasigurno oni o omraženom broju trinaest.

 

Broj trinaest se u više kultura smatrao nesretnim: jedan norveški mit govori o dvanaestero bogova koji su priredili večeru u Vallhali (nordijskom raju) na koju je, nepozvan, banuo trinaesti gost, zli Loki, ubivši Baldera, boga veselja i zadovoljstva. U antičkoj se mitologiji broj trinaest povezuje s grčkim bogom podzemlja Hadom, u kabali ima trinaest duhova zla, Egipćani su imali trinaest životnih stadija, posljednji trinaesti odnosio se na zagrobni život, trinaest je osoba bilo za stolom na posljednjoj Isusovoj večeri, trinaesto poglavlje Otkrivenja govori o Antikristu i Zvijeri i tako dalje…

 

Triskaidekafobija iliti stručni naziv za strah od broja trinaest svodi se na izbjegavanje svega što je na bilo koji način povezano sa spomenutim brojem. Suvremena istraživanja pokazuju da više od 80 posto nebodera u svijetu nema trinaesti kat, da mnoge zračne luke nemaju trinaestu sletnu stazu, da u bolnicama i hotelima često ne postoji soba broj trinaest. U talijanskoj Firenci, primjerice, kuće koje se nalaze između kućnih brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i pol, a svim triskaidekafobima i neuspjela misija Apolloa 13 itekako ide u prilog.

 

Ako kojim slučajem patite od navedene boljke lijek je vrlo jednostavan: potrebno je „samo“ negativne misli prebaciti u pozitivne. Sudeći prema riječima Donalda Dosseya, osnivača Centra za upravljanje stresom i Instituta za fobije u Sjevernoj Karolini: „ako dugo o nečemu razmišljate, vaša razmišljanja će se pretvoriti u osjećaje. Vaši osjećaji će utjecati na sve što radite, a ono što radite oblikuje vas kao osobu.“ Ukoliko ste pobornik alternativnijih načina liječenja, narodna predaja tvrdi da se, prokletstvom pogođena osoba, mora popeti na vrh planine i tamo spaliti sve svoje poderane čarape ili pak da mora stajati na glavi i grickati – hrskavicu.

slika.jpg
slika2.jpg