Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
 


DOBITNICI KNJIŽNE NAGRADE KIKLOP 2011.


U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srdaca na vrhu pulskoga Uspona De Ville, posljednjeg dana 17. Sajma knjige u Istri, danas, 11. prosinca 1011., u podne, održano je svečano proglašenje i uručenje knjižnih nagrada Kiklop za 2011. godinu. Nagrada Kiklop 2011. godine dodijeljena je u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju stručnog glasačkog tijela i jedan dobitnik Kiklopa 2011. za životno djelo. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade, Kiklop 2011. za životno djelo dodijeljena je Predragu Matvejeviću.
Glavni predstavljač na dodjeli ovogodišnjih Kiklopa bio je popularan voditelj programa Doručka s autorom Vojo Šiljak.


Više informacija…Objavljene nominacije za Kiklopa 2011.

Predrag Matvejeviću nagrada za životno djelo


U srijedu, 19. listopada 2011., u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održana je konferencija za novinare na kojoj su objavljene nominacije knjižne nagrade Kiklop 2011. uz sudjelovanje: Seida Sardarevića, dopredsjednika Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop 2011., Magdalene Vodopije, direktorice Sajma knjige u Istri, Marine Orlić, autorice nove skulpture Kiklopa i Stanislava Habjana, Petikat, autor novog vizualnog identiteta Sajma.

 

Završio je prvi krug glasovanja za knjižnu nagradu Kiklop. Ove godine 36 hrvatskih nakladnika prijavilo je ponajbolja izdanja, najistaknutije autore i urednike u 13 kategorija. Valjanih prijava bilo je 175. Glasači, njih 308, koliko ih je ove godine bilo prijavljeno, u prvom je krugu, od 4. do 11. listopada, glasovalo je za najviše tri kandidata, izdanja, nakladnika, autora i prevoditelja, u svakoj od 12 kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje na temelju njihovih glasova. Na internetskim stranicama Sajma objavljen je popis glasača.

 

Glasači su ove godine izabrali 34 kandidata koji su ušli u drugi krug glasovanja koji će se odvijati od 20. do 27. listopada 2011. U kategoriji Leksikografsko djelo godine ove su godine bila prijavljena tri kandidata, tako da je prema Pravilniku već u prvom krugu odlučen dobitnik. U svim ostalim kategorijama u završnom su krugu nominacija ostala tri kandidata za nagradu, osim u kategoriji Prijevoda godine gdje su zbog jednakog broja osvojenih glasova trećega mjesta dva kandidata pa se u drugom krugu nalaze četiri prijedloga.

 

Pregled nominacija za završni krug glasovanja možete pregledati OVDJE.

 

Nagradu za životno djelo dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

 

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop odlučio je: Kiklop 2011. za životno djelo dodjeljuje se Predragu Matvejeviću.


Više informacija…Nova skulptura nagrade Kiklop


Ove se godine, nakon sedam burnih dodjela, opraštamo od brončanih statua Kiklopa, sjajno poliranih vanjskih površina i patiniranih udubljenja, smještenih na postolju od kamena istarskoga suhozida, akademskog kipara i slikara Josipa Diminića.

 

Od ove godine dobitnike nagrade Kiklop resit će nova kreacija nagrade, nova skulptura Kiklopa keramičarke i skulptorice Marine Orlić. Nova je statua Kiklopa za pojedine kategorije u tehnici terakote dimenzija 17 x 11 x 15 cm, svaka je original, posebne ručne izrade (bez kalupa), dok je ona životna, kako i dolikuje Nagradi za životno djelo, drugačija i obimnija 20 x 10 x 23 cm.

 

Želja nam je i namjera nagradu Kiklop svakih sedam godina obnoviti, osvježiti novom vizurom skulpture, novim autorskim djelom nekog od znamenitih istarskih umjetnika.

 


Više informacija…


« Stranica 1/2 »