Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


Ivan Lovrenović: IMELA I STABLO

20.00 Drama identiteta


Kada je francuski antropolog Marc Augé krajem devedesetih razvijao svoju razvikanu teoriju ne-mjesta karakteriziranih depersonaliziranim, kratkoročnim, vrlo tranzitnim i ne odveć iskrenim emocijama nabijenim lokacijama, nije niti pomišljao da kroz nju sagleda cijelu jednu zemlju. Večerašnji gost Ivan Lovrenović, novinar (Feral Tribune, Dani i Svjetlo riječi) i esejist, u knjizi "Imela i stablo" u izdanju beogradskog XX. Veka, čini upravo to – Bosnu i Hercegovinu, žrtvu raspada Jugoslavije, što kao da se vratila u predemancipacijsko stanje – u nekakav zagubljeni, mrtvi rukavac historije, iz kojega nikako da izbije na glavni put, u Svijet, on definira ne-mjestom, podcrtao je njegov sugovornik i prijatelj Miljenko Jergović. Stoga, ako neka knjiga pripada programu Drama identiteta onda je to ova, jer proizlazi iz podneblja gdje je identitet gorka kategorija, gotovo poput Viscum albuma (imela) parazitirajući na povijesnom drvetu života.


Više informacija…Franz Hammerbacher: BRAVO HOTEL

19.00 Predstavljamo nagradu Albert Goldstein 2011.


Biti pripadnikom mirovnih misija na Kosovu i Golanskoj visoravni zasigurno je životno iskustvo bez premca. Na svjedočenje o tim događajima kroz ukoričenu dijegezu zapravo je repetiranje tog altruizma drugim sredstvima, zaključili su predstavljači nagrađivane knjige Franza Hammerbachera "Bravo hotel", Mima Simić, Simona Goldstein i Vladimir Stojsavljević te dodali kako dijeljenje te vrste formativnog iskustva s drugima u nadi da će možda postupiti jednako ili slično, smatraju krunom samaritanskog djelovanja. Stoga ova nagrađivana knjiga funkcionira kao svojevrstan sine qua non, metonimija u kojoj se mnogobrojna teorijska izdanja na ovu temu imaju ogledati i ugledati jer identitet dekonstruira kao rigidan i permanentan a konstruira putem fluidnijih i promjenjivih inačica. Prava iskustveno-teorijska misaona poslastica, možemo dodati – baš onakva kakve je Berti čitao i objavljivao.


Više informacija…Žarko Paić: POSTHUMANO STANJE

17.00 Razgovor iza zavjese


U najnoviju filozofijsku studiju "Posthumano stanje: kraj čovjeka i mogućnosti druge povijesti", analize posthumanizma kao nove paradigme koja danas predstavlja najveći izazov za interdisciplinarno promišljanje odnosa suvremenih znanosti, tehnologije, društva, politike i umjetnosti, uveo nas je Tonči Valentić kratkim prikazom svakog od poglavlja knjige: Čudovišno (Kraj čovjeka i zadaća umjetnosti), Posthumno stanje (Drugi život i njegove stvari), Preobrazbe biopolitike (Od dostojanstva do ništavnosti života), Sloboda pod nazorom (O nestanku društva u globalitarno doba), Bijela eshatologija (Giorgio Agamben i politika nadolazećega događaja), Slika i vrijeme (Gilles Deleuze i vibracije suvremene umjetnosti), Dođi, o kraljevstvo nerođenoga), Tijelo, labirint, smrt (Jacques Derrida i pitanje povijesti kraja čovjeka), Ikonogrami tijela (Kraj simboličke tvorbe mode) i Spirale transgresije (Georges Bataille i sveta profanost tijela), da bi potom Žarko Paić, u poznatom stilu, filozofijski revolucionarno sažeo svoja promišljanja o iščezavanju svijeta i čovjeka kakvog smo dosad poznavali.


Više informacija…Boris Domagoj Biletić (ur.): KNJIŽEVNI PORTRET: STJEPAN VUKUŠIĆ; KNJIŽEVNI PORTRET: MILAN RAKOVAC

16.00 Istra ispod kore


Niz "Književni portreti" Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika pokrenut je 2008. godine portretom pulske književnice Tatjane Arambašin (1922-2009) čiji je spisateljski rad i život predstavljen esejima, studijama, kritikama, životopisom, bibliografijom, popisom kritičke literature o autorici, fotografijama i dragocjenim DVD zapisom, jednosatnim snimljenim razgovorom urednika, Borisa Domagoja Biletića sa spisateljicom. Ove godine Književni su portreti nastavili započeti niz predstavljanja istarskih pisaca s još dva autora, Stjepanom Vukušićem i Milanom Rakovcem. Poput prvoga i ova dva netom objelodanjena izdanja, portreta književnika i jezikoslovca Stjepana Vukušića te književnika i publicista Milana Rakovca, pored probranih tekstova o autorima i njihovim djelima, bibliografijom, popisom kritičke literature i fotografijama, prati i zanimljiv DVD zapis, snimak razgovora urednika s autorima. "Književne portrete" predstavili su, uz portretirane Stjepana Vukušića i Milana Rakovca, urednik Boris Domagoj Biletić i Vanesa Begić.


Više informacija…Treći program Hrvatskog radija (br. 78/79):TEATAR, TEORIJA, RADIO

11.00 Kazalištarije


Najnoviji opsežni dvobroj, br. 78/79, Trećeg programa Hrvatskog radija predstavile su urednice na Trećem programu Hrvatskog radija Biljana Romić i Rajka Rusan, navodeći brojne priloge na 387 stranica časopisa skupljene u osam cjelina, tematskih priloga: "Teatar, teorija, radio", "Kolektivne umjetničke prakse", "Muzikofilija", "Zvuk u prostoru", "Ogledi", "Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica", "Riječi i riječi" i "Kritika". Tu se našla, ničim izazvana i izvan programa časopisna predstavljanja, i jedna od glazbenih urednica Trećeg programa kako bi potanko pojasnila iznimnu važnost intelektualnoga slušanja (nekomercijalne) glazbe, da bi tek potom uslijedio glavni, kazališno-dramski dio, predstavljanje tematskog priloga časopisa "Teatar, teorija, radio", usko povezanog s žarištem Sajma: Identitet drame – drama identiteta, u kojemu nas je Agata Juniku upoznala s mladim hrvatskim dramatičarima Jasnom Žmak, Milom Pavičević, Vedranom Klepica, Goranom Ferčecem i Dinom Pešutom.


Više informacija…Marina Čabrajec, Aleksandar Valenčić, Vojo Radoičić: VIDOVE ORGULJE

11.00 Kazalištarije


Multimedijalna publikacija "Vidove orgulje" je knjiga-kutija čiji sadržaj sačinjava više komponenti. Ona je četverodijelna autorska serigrafija Voje Radoičića, glazbeno-scensko djelo (libreto) Marine Čabrajec "U Gradu Svetoga Vida" na hrvatskom i engleskom jeziku, te glazbeni CD "Nek' plamte grafiti". Tekstove glazbenih brojeva na CD-u čine pjesme iz teksta Marine Čabrajec koje je uglazbio i aranžirao Aleksandar Valenčić. Recitativne dijelove, prolog i epilog, uz glazbenu pratnju interpretira Rade Šerbedžija. Naslov CD-a je "Nek' plamte grafiti" koju interpretira Alen Liverić uz pratnju grupe 4' 33''. On interpretira i skladbu "Preni se, svijete". Duet Vida i Artemije "Da mi je biti tvoja gitara" izvode Boris Štok i Vanessa Mišić, a urednice su Lea Lazzarich i Diana Grgurić. Pored knjižice s tekstom i CD-a, kutija sadržava četiri svitka koje je oslikao Vojo Radoičić. Svaki svitak predstavlja jednu scenu, čime je Radoičić likovno osmislio tekstualni dio.


Više informacija…Arsenije Jovanović

10.00 Doručak s autorom


Kazališni, filmski i radijski redatelj, skladatelj elektroakustičke, elektronske, konkretne i eksperimentalne glazbe, prevoditelj, scenarist, dramatičar, pjesnik, putopisac, publicist, fotograf, negdanji profesor na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i, njemu najdraže što u svakoj prilici ponosno ističe, moreplovac Arsenije Jovanović, strastveni putnik kojega ne drži previše jedan grad ili mjesto, skrasio se početkom devedesetih godina u Rovinju, odakle je i danas stigao na Doručak s Vojom Šiljkom. Prepun iskustva iz umalo svih područja umjetnosti, napose glazbe i kazališta, ali prije svega iz života, stvarna života, specifične životne filozofije kreativnosti koja ga je nagnala na putovanja kontinentima, plovidbu oceanima i morima svijeta ne bi li upoznao drugačije ljude i krajeve, pronašao nove kreacije u glazbi i fotografiji, vertikalnim putopisima…


Više informacija…