Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


Krešimir Mišak i njegove knjige

19.00 AGM pedstavlja: Preko ruba znanosti


Susret s knjigama izdavačke kuće Obeliks, koje je priredio poznati televizijski voditelj Krešimir Mišak, čovjeka potiče na razmišljanje o stvarima koje se događaju na "drugoj strani znanosti". Prvog dana Sajma prezentirane su razne knjige, svaka obrađuje posebnu temu, o područjima alternativne znanosti kao i o pojmu free energy. Izdvojio bih knjigu "Svjetlost: lijek budućnosti" Jacoba Libermana koja govori o metodama liječenja pomoću svjetlosti. Te metode su korištene u prošlosti, ali su tijekom 20. stoljeća zaboravljene. Osobito bih istaknuo Mišakovo razmišljanje o žaruljama: njegov je stav da su obične žarulje sa žarnom niti zdravije od štednih žarulja i fluorescentnih cijevi zbog toga što emitiraju svjetlost sličnog spektra, kao i sunce na čiji smo spektar naviknuti. Kao elektrotehničar zaključio bih da štedne žarulje troše više energije nego obične volframovke jer štedne žarulje trebaju jaču struju da bi emitirale svjetlost.
Sanja M. (17)


Više informacija…Mirko Kovač: KAD BIJAH PUN TAME

17.00 Suton uz knjigu (premijera)


Pisac kojeg bez ustručavanja možemo svrstati među one koji čine autorsku konstantu Sajma, na premijernom je Sutonu uz knjigu, potpomognut Frakturinim uredničkim autoritetom – sada u ulozi sugovornika – Seida Serdarevića, predstavio netom objavljenu knjigu. Komedija i drama te dva scenarija četiri su poglavlja još uvijek u potrazi za kazališnim ili filmskim autorom, što čine okosnicu"Kad bijah pun tame" Mirka Kovača, odnosno svojevrstan ram u koji se upisuje Kovačeva ukoričena dijegeza. Lavirajući između stvarnog i fiktivnog Kovač ih podvlači pod zajednički nazivnik tragedije ili, riječju Serdarevića, ocrtava ne samo likove veće od života već i djelo sadržajem pogođeno za trenutnu umjetničku, ali i životnu mimezu. 


Više informacija…Marija Crnobori: ŽIVOTIĆ

16.00 Suton uz knjigu (premijera)


U devedeset i četvrtoj godini "životića" nesporna glumačka diva, kazališna zvijezda južnoslavenskih prostora, Marija Crnobori, u ponedjeljak ujutro, 24. listopada 2011., smogla je snage, izišla iz stana (Terazije 35), i uputila se u Jugoslavensko dramsko pozorište, negdanji drugi dom, na predstavljanje "Životića", svoje knjige primarno kazališnih (glumačkih) eseja i jednako dojmljivih kazališnih portreta, dnevnika i inih sjećanja, pisama, zapisa i bilješki što ih je Marija Crnobori zapisala u razdoblju od 1952. do 2004. godine, a za objavljivanje, u izdanju pulskoga Istarskog narodnog kazališta, skupila i priredila dramaturginja Jelena Lužina. Velika glumica polako prilazeći govornici, onako uzgred, mirno je i mudro prozborila (što valja zapisati, unatoč video dokumenta): "Duboka starost je kazna, baš je kazna. Pa dobro, nije loše živeti pa makar i s kaznom.", prišla mikrofonu i ležerno, posve glumački profesionalno, nastavila promociju, zahvalila svima koji su omogućili objavljivanje knjige… Beogradskoj svečanoj promociji, i još važnije, neposrednoj, pretpromocijskoj atmosferi u glumičinom domu, svjedočio je s kamerom u ruci dizajner i grafički oblikovatelj knjige Mauricio Ferlin i ostavio nam  trinaestominutni zapis (u produkciji Sa(n)jam knjige u Istri) koji smo vidjeli prije pulske promocije, 2. prosinca 2011., Jelene Lužine, Vladimira Stojsavljevića i Gordane Jeromele Kaić uz glumačku interpretaciju Jadranke Đokić probranih odlomaka iz "Životića".


Više informacija…SAJAM JE OTVOREN

12.00 Otvorenje Sajma


Svečanost otvorenja uz poneku kap kiše dogodilo se ove godine ispred ulaza na 17. Sajam knjige u Istri, na stepeništu Doma hrvatskih branitelja. Započelo je glazbom, Pazinjanima, etno sastavom Veja. Voditelj otvorenja, kao tolikih tako i ove godine, Vojo Šiljak, za govornicu pozvao je pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, istarskog župana Ivana Jakovčića i direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju, dok je čast otvorenjapripalo bosanskohercegovačkom književniku Abdulahu Sidranu. "Ja nisam neki ekspert za identitet, o čemu će mnogi pametni ljudi ovdje govoriti, ali znam da je on kao babuška, u većoj je manja. Isto tako, najbolji umjetnici u našim narodima nisu se upinjali da budu najbolji u svojem selu, gradu, narodu..., to je zabluda, oni koji su istinski umjetnici upinju se da bi prestali biti ono što im je dano rođenjem. Tako treba osporavati robovanje našim identitetima.", rekao je scenarist "Oca na službenom putu" i proglasio Sajam otvorenim.


Više informacija…