Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
 

Treći Monte Librić


Za djevojčice i dječake,  mame i tate,  bake i djedove, sve malene i one malo manje, Monte Librić treći put zaredom, otvara vrata. Brdo knjiga, piknici i priče za laku noć dočekat će vas ove godine na samom ulazu Doma hrvatskih branitelja od 3. do 12. prosinca i otpratiti na 16. Sa(n)jam knjige u Istri.


Stoga i ovoga prosinca na tren utišajte korake, poslušajte priče koje još niste čuli, popričajte s piscem i uronite u šarenilo knjiga, čarobnih svjetova i pustolovina. Stara nam znanica, poznata sanjalica i voditeljica ovoga Festivala Slavica Ćurković, pobrinula se da nam program opet bude zanimljiv, a druženje veselo.


Pa, krenimo u obilazak.


Izložba dječjih romana, zbirki pjesama, slikovnica, spomenara, rječnika,  enciklopedija, važnih i jako važnih knjiga, paleta riječi, slika i mašte poželjet će dobrodošlicu na Sajam svim knjigoljupcima. No, kako Festival ne čine samo knjige, na Monte Librić će opet svratiti brojni zanimljivi gosti. I ove godine na popularnom  Pikniku s autorom kušat će se literarne delicije u društvu s omiljenim piscima, a mnogima će, zasigurno, autorov autogram ili zajednička fotografija postati draga uspomena. Predstavljač ovih događanja je Mladen Kušec, književnik i veliki prijatelj Librića i djece. Školarci će ponovno imati organiziran boravak na Festivalu, a sve tajne "velikog" i "malog" Sajma pokazat će im naši vjerni volonteri Sanjači knjiga.


Kad sve utihne i nad gradom padne noć, još samo jedna pričaza laku noć.Zajedničko druženje zaključit ćemo kao i proteklih godina poetičnim programom Priča za laku noć. Kako bismo se prisjetili najslađih večernjih rituala iz djetinjstva pripremili smo mališanima pregršt priča kojima će ih uspavljivati jedan od autora i pripovjedačica Gordana Trajković.


Nećemo zaboraviti niti male znatiželjnike koji žele aktivno sudjelovati  u našim edukativnim i kreativnim radionicama. Tako će i ove godine U potragu za pričom krenuti učenici Škole za odgoj i obrazovanje iz Pule te zajedno s ostalim polaznicima osmisliti novu slikovnicu. Novost je da će se vikendom održavati Libraonice, otvorene interaktivne književne radionice za sve male posjetitelje i pokojeg zalutalog roditelja.


Kako bismo knjišku groznicu proširili Istrom, nekoliko puta tijekom Sajma, izaslanstvo Librića posjetit će Labin, Pazin i Umag. Programom Monte Librić u Istri  želimo razveseliti istarske mališane i prenijeti dio pulske vesele atmosfere druženja s knjigom i njenim autorima.


Autor ilustracije i dizajner plakata ove godine je Mauricio Ferlin, a razigrana scenografija rezultat je suradnje s pulskom Školom primijenjenih umjetnosti. Pod zajedničkim mentorstvom Ferlina i profesorice Suzane Mofardin Mejak kreirale su je učenice četvrtog razreda Odjela za dizajn tekstila.


I na kraju valja poručiti: brdo knjiga i ovoga prosinca čeka na vas! Otvorimo zajedno korice novih knjiga i nađimo sanjana mjesta u kojima drveće hoda, boja snijega je žuta, a mjesec se može rukom dohvatiti…