Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


Dobitnici knjižne nagrade Kiklop 2010.


Na velikoj pozornici Koncertne dvorane 16. Sajma knjige u Istri danas (11. prosinca) u podne održana je svečanost proglašenja i uručenja knjižnih nagrada Kiklop za 2010. godinu. Nagrada Kiklop 2010. godine dodijeljena u 13 kategorija: dvanaest je dobitnika Kiklopa prema glasovanju stručnog glasačkog tijela kojeg je činilo 355 prijavljenih glasača i dobitnik Kiklopa 2010. za životno djelo. Ove godine na prijedlog Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop Nagrada za životno djelo dodijeljena je Slavku Goldsteinu.
Glavni predstavljač na dodjeli ovogodišnjih Kiklopa bio je popularan voditelj programa Doručka s autorom Vojo Šiljak, a nagrade su uručili poznati domaći i inozemni autori.


Više informacija…U srijedu, 8. prosinca, Alek Popov na Doručku


Teoretičar znanstvene fantastike Darko Suvin, kako je već zamijećeno, zbog bolesti nije u mogućnosti gostovati na 16. Sajmu knjige u Istri, no uvijek ima potencijalnih kandidata za Doručak s autorom. U srijedu, 8. prosinca u 10 sati na Doručku je, u društvu Voje Šiljka i Slađane Bukovac, bugarski književnik Alek Popov.
Dušan Makavejev: SWEET MOVIE


Budući da srpski filmski redatelj Goran Marković koji je bio predviđen u programu Američka noć, u ponedjeljak 6. prosinca, iz zdravstvenih razloga nije u Puli, u istom programu s početkom u 12.30 sati u Kavani Mozart projicirat će se film Dušana Makavejeva SWEET MOVIE iz 1974. godine, gosta prethodnog programa Doručak s autorom.
Danas, u petak 3. prosinca 2010., točno u podne svečano otvorenje 16. Sa(n)jam knjige u Istri


gradonačelnik grada Pule, Boris Miletić
pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica
direktorica Sajma, Magdalena Vodopija
izraelska književnica, Zeruya Shalev
njemačka glumica i redateljica, Maria Schrader
poseban gost, violončelist Stjepan Hauser
učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

redatelj: Matija Ferlin

PULA, Dom hrvatskih branitelja, petak, 3. prosinca, 12.00 sati


Više informacija…Sajam knjiga ima svoj katalog i spot


Volonteri sajma okupljeni u Lens mediji za ovogodišnji su Sajam knjige u Istri snimili promotivni film naziva "Sanjam" koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja. Lens mediju sačinjavaju: Dren Kastriot Sadikaj, Hrvoje Slebur, Bojan Radetić, Doris Rabac, Dimalj Kajtazi i Vedran Stojanac, a u spotu radnja prati mladu "sanjačicu knjiga" koja zaspi u autobusu i u noćnoj mori doznaje da je sajam knjige otkazan.


Magdalena Vodopija, direktorica sajma je napomenula da će Lens media filmski popratiti sajam i snimiti sve što se na njemu događa i to ispred i iza kulisa, a pod mentorstvom Ines Pletikos i Mauricija Ferlina. "Filmaši okupljeni u Lens mediji samo su dio velikog broja volontera koji ove godine stvaraju sajam i kojim je sajam posvećen. Volonteri su velika novost sajma, a njihov angažman ne bi bio moguć bez jednog od glavnih partnera sajma – Sveučilišne knjižnice u Puli", kazala je Magdalena Vodopija.


Tijana Barbić Domazet, ravnateljica pulske Sveučilišne knjižnice i Tea Grujić, voditeljica volontera opisale su u kojim su sve segmentima volonteri uključeni u radu na sajmu.
– Sajam knjige u Istri i Sveučilišna knjižnica Pula sklopili su sporazum o cjelogodišnjem partnerstvu kojim su definirali kako zajednički upotrijebiti svoje resurse u cilju promicanja knjige i čitanja. Osim angažmana volontera na sajmu ta je suradnja urodila i posebnim programom Pulski putovi knjige. Radi se o edukativnom programu namijenjenom istarskim srednjoškolcima u kojem će se upoznati s poviješću knjige i knjiškim pulskim raritetima, kazala je Barbić Domazet, dok je Tea Grujić napomenula da se nada da će volonteri postati tradicija sajma.


Mauricio Ferlin, autor vizualnog identiteta sajma govorio je o novom katalogu sajma kojeg je napisao i uredio Miodrag Kalčić Kina i kojeg je on oblikovao.
– Katalog je stvoren tijekom puno neprospavanih noći i većeg je formata no obično. Tisak je jednostavan i dvobojni, a osim standardnih tekstova koji govore o programu i gostima sajma sadrži i nekoliko teorijskih tekstova o filmu i knjizi, kazao je Ferlin i dodao da su mu u pripremi scenografije pomogli i učenici pulske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.


Redatelj ceremonije otvaranja sajma Matija Ferlin nije htio ulaziti u detalje i samo je napomenuo da će u protokolarnom djelu govoriti pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, direktorica sajma Magdalena Vodopija, njemačka glumica i redateljica Maria Schrader i priznata izraelska spisateljica Zeruya Shalev kojoj će pripasti čast otvaranja sajma. Poseban gost otvorenja bit će pulski violončelist svjetskog glasa Stjepan Hauser.


Nakon konferencije za novinare ekipa sajma se prošetala do info punkta na Portarati gdje svi zainteresirani moći dobiti informacije o sajmu te kupiti knjige koje su vezane uz program sajma.


Sajam knjige u Istri svoja vrata u Domu hrvatskih branitelja otvara u petak u podne, a trajat će do 12. prosinca. Sajam će biti otvoren svakog dana od 9 do 21 sat, a knjige 225 nakladnika prodavat će se s popustom od 20 posto za nove naslove te od 20 posto i više za starije naslove ovisno o odredbi nakladnika.


(B. Vincek, Glas Istre, 30. studenog 2010.)
Predstavljen Program 16. Sajma knjige

Od knjige do filma i nazad


"Ovogodišnji Sajam knjige u Istri, koji će se održati od 3. do 12. prosinca, označit će čak 109 događaja i 155 sudionika, a u okrilje sajma vraća se recesijsko izdanje festivala Polis Jadran Europa te 'mali sajam' Monte Librić koji se samostalno ne bi mogli održati. Sajam će svečano otvoriti izraelska spisateljica Zeruya Shalev, autorica bestselera 'Ljubavni život' te redateljica i glumica Maria Schreder koja je tu njenu uspješnicu pretočila u film", kazala je Magdalena Vodopija, direktorica sajma, na konferenciji za novinare u pulskoj knjižari Castropola.


Više informacija…20. Rođendan pulske knjižare Castropola

U čast Boška Obradovića


Pulska knjižara Castropola, prva privatna knjižara na ovim prostorima, u četvrtak je proslavila svoj 20. rođendan posebnim programom posvećenom osnivaču knjižare, pjesniku Bošku Obradoviću.
Program je trajao od 11 do 14 sati, a specijalni gosti bili su pjesnici Boris Domagoj Biletić, Roberta Razzi i Drago Orlić. Program je vodila Magdalena Vodopija, dok je Boškove pjesme čitala pulska glumica Jadranka Đokić.


Dvadeset godina Castropole bude u meni sjećanja koje ne mogu zatomiti. Knjižaru smo 18. studenog davne 1990. godine osnovali Boško Obradović, Zoran Vodopija i ja. Bila je smještena u prostoru na katu kod Autostanice - bivšeg autobusnog kolodvora, na adresi Istarska 3. Radilo se o prvoj knjižari-antikvarijatu na ovim prostorima čija je baza bila osobna biblioteka obitelji Obradović i kojoj su se pridružile donacije sto prijatelja Castropole. Prvi kupac bila je profesorica Ljubica Ivezić, a njen učenik, Boris Domagoj Biletić knjižaru je podržavao i time što je često kupovao knjige, kazala je Magdalena Vodopija predstavivši program i prvog gosta.


Boris Domagoj Biletić se prisjetio sretnih trenutaka provedenih u Castropoli i napomenuo da je tijekom druženja s književnicima u knjižari bilo teško pronaći slobodno mjesto, te da su ljudi stajali i na ulici.
Magdalena Vodopija se osim knjižničarki Terezi Pulja zahvalila i Lauri Lukašić, Nani Moferdin i Aleksandri Benjak, ali i onima koje danas vode Castropolu - Oliveri Pleić, Dušanki Babić i Sandri Kolić.
Zahvalila se i kiparu Erosu Čakiću koji je oblikovao njene police, te Miroslavu Mandiću Mandi koji je police i "popiturao".


Kum knjižare bio je filmski redatelj Mate Relja, a suradnici u njenom radu (osim već spomenutih) bili su Ivan i Ante Dabo, Jadranka Ostić, Dario Marušić, Bruno Nefat, Kristina Mihovilić, Slavica Kapuralin, Romano Višković, Tea Grujić, Alfio Klarić, Slavica Šenk, Danilo Dragosavac, Miodrag Kalčić, Mauricio Ferlin, Matija Ferlin, Diana Vidušin i Jadranka Đokić.


Roberta Razzi se nadovezala na Borisa Domagoja Biletića i njegovo spominjanje Marlene Dietrich te je otpjevala jednu svoju pjesmu na cakavici na note "Lili Marlen" posvećenu Bošku i Rozi.
Magdalena Vodopija se prisjetila svog oca Boška Obradovića zahvaljujući i pjesmi "Olupine" koju je recitirao dr. Boris Milat.


Drago Orlić je čitao tekstove iz nove zbirke "Daž daždi miš prdi 3" nastale u suradnji s Francijem Blaškovićem te je uspio nasmijati publiku čak i kada je čitao pjesme o bolesti.
Tijekom jutra za klavirom su se mijenjali učenici pulske glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov: Magdalena Pucić, Tijana i Ljubo Stakić, Anton Perkov i njihova mentorica Karmen Kirac.
Poetsko jutro u Castropoli završni je program koji se u knjižari događa prije 16. sajma knjige u Istri koji će se održavati od 3. do 12. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.
(B. Vincek, Glas Istre, 19. studenog 2010.)
U potrazi za tuđim identitetom


Već redovita predstavljačica tjednih predsajamskih zbivanja u Castropoli, književnica Slađana Bukovac ovoga nam je četvrtka, 4. studenog, naravno, uz uvijek prisutnu uvodničarku Magdalenu Vodopiju, približila prvi roman Mihaele Gašpar "Bez iznenadnih radosti molim" (Aora naklada, Zagreb). Roman ispisan u Ich formi, u muškom rodu, postmodernistički prati otuđujući svijet profesora matematike, umornog vlastita ispraznog života, koji zamjenjuje svoju prezrivu dosadnu svakodnevicu s intimnom poviješću upravo preminula susjeda, započinje život tuđeg života i stvara izmaštani, utopijski identitet po vlastitoj mjeri. "Moj djed, osim što nema lica, nema ni ruke jer se ne mogu jasno sjetiti da je moj mali djetinji dlan ikada bio u dlanu moga djeda. Jasno se sjećam da sam uvijek ulovio prazan rukav jakne umjesto čvrste, koščate ruke kakve već imaju djedovi. Pomislio sam, ispod toplog pokrivača na svoj trideset i peti rođendan, kako se ja uopće ne prisjećam djeda, već samo rijeke. Djed je tu bio jednako važan kao topola. Kao izorana brazda. Kao zvuk lepeta krila divlje guske. Kao polomljeni šaš. Djed je krajolik kojim teče rijeka."
Olja Savičević Ivančević u Castopoli


Nakon dvotjedne stanke, predsajamski Sa(n)jam u Castropoli nastavljen je programom Moć žene u ponedjeljak, 25. listopada, predstavljanjem romana Olje Savičević Ivančević Adio, kauboju (Algoritam). Prvi roman neobična naslova pjesnikinje i dosadašnje spisateljice kraćih proznih formi predstavila je, uz direktoricu Magdalenu Vodopiju, književnica Slađana Bukovac. Roman u dva djela, Eastern i Western, prati povratak glavne junakinje Ruzinave u predgrađe Splita kako bi se ponovo suočila s majkom, sestrom, grobovima oca i brata, prošlošću i sadašnjošću: "I tako. Stigla sam. Da stigla! Ja sam se vratila u taj grad. Koji je golema ropotarnica, blato i maslinici, divota prašine, večeri na zapuštenoj terasi hotela Ilirija, teški metali u zraku, izmet i borovina, mačke i klizava riblja krljušt na masnom brodskom navozu i more zategnuto sve do studenog, kad zapušu lebići." Olja Savičević Ivančević: "Željela sam na neki način stvoriti posvetu likovima kakve u književnosti volim, kao što su na primjer Fanteov Arturo Bandini ili Salingerovi likovi, možda čak donekle i Melkior Tresić – ali djevojku. I to djevojku kakvu je teško naći u literaturi iako puno takvih svakodnevno hoda ulicama. Nekoga normalnoga u poremećenim okolnostima. Mogućnost da Ruzinava ili neka druga mlada žena ili drugi mladi čovjek budu i ostanu takvi, unatoč šljamu koji ih okružuje, najoptimističnija je stvar u romanu…"
Pulski laboratorij arhitekture


Potencijalni identitet Pule permanentna je sjena prošlosti, povijesna patetika stalne oscilacije stvaranja i rastvaranja grada (samo u prošlom stoljeću promijenila je sedam državnih ustroja), gradnje i razgradnje dva tisućljeća stara urbaniteta. U posljednja dva desetljeća izgubila je još jednu važnu prepoznatljivost, osnovnu prepoznatljivost koja je Pulu ustrajno pratila od nastanka – vojnu komponentu grada. Demilitarizacija donijela je samo nove nevolje, u svakom pogledu, loše organiziranom gradu. Pulska grupa arhitekata nastala je na nemoći gradskih vlasti, nemuštosti gradske uprave koja se svojski zalagala za razvojačenje grada ne znajući potom što bi s gradskim vojnim zonama i jednako takvim arhitektonskim i gradbenim naslijeđem. "Pulski proces prenamjene vojnog područja, koji je u početku shvaćen marginalnom pojavom i ekscesom, mogao bi prihvatiti centralnu ulogu u procesu razvoja i transformiranje zajednice. Međutim, taj proces nema podršku političke strukture, a ne posjeduje ni uvjete za integriranje u postojeći gospodarski sustav." Zbornik Grad postkapitalizma, pored otisnutih transkripata predavanja 14 skupina koje su gostovale na prošloljetnom kolovoškom kongresu u Puli, donosi i opise pojedinih pulskih lokacija na kojima se već prakticira autonomna organizacija (bivša kasarna Rojc i podmornička baza Katarina), ali i mogućnosti budućih sličnih akcija (regrutni centar Muzil). Zbornik Grad postkapitalizma, koji ujedno pruža pregled angažmana Pulske grupe, u Castropoli predstavili su arhitekti, Emil Jurcan iz Pule i Janko Rožić iz Ljubljane.
Kako si pomoći "Školom života"


Urednik duhovne literature u VBZ-u i plodni pisac knjiga istoga sadržaja Bruno Šimleša, koji u trideset i prvoj godini ima već objavljenih pet naslova, predstavio je u srijedu, 29. rujna, u sklopu programa Sanjam u Castropoli, svoju posljednju uspješnicu: Škola života. Šimleša je siguran da u životu moramo pratiti pravilo da smo sami sebi na prvom mjestu, jer ako se ne pobrinemo za sebe drugima nemamo što dati: "Ljudi koji osjećaju sebe i ne idu protiv sebe lakše će doživjeti pozitivnu energiju. Mislim da većina ljudi voli biti manipulirana umjesto da sami vode svoj život. Treba uzeti kontrolu nad svojim životom, uzeti život u svoje ruke."Ova popularna knjiga (već je pronašla šest tisuća kupaca) posebna je po tome što nudi i praktične savjete, što nije bio slučaj s njegovim prijašnjim samopomoćnim izdanjima: Sudbina duše, Hvala ti, ljubavi i Savršenstvo kreacije. Autora, sociologa po zanimanju, provokativno je propitivala književnica Slađana Bukovac, a na koncu službenoga dijela promocije i mnoštvo pulskih srednjoškolaca iz Medicinske škole i Gimnazije koji su, doslovce, ispunili knjižaru i kojima, očito, teme iz širokoga spektra samopomoći uopće nisu strane.
Započeo predsa(n)jam u Castropoli


Urednik Kruno Lokotar i uvodničarka Magdalena Vodopija, otvorili su program Sa(n)jam u Castropoli, pretprogram tradicionalnog Sa(n)jam knjige u Puli, i premijerno predstavili knjigu Voda, paučina autorice Nade Gašić. Leksikografkinja, prevoditeljica i urednica, dobitnica nagrade za najbolji debitantski roman Mirna ulica, drvored Društva hrvatskih književnika 2007., u novom romanu, slojevitom krimiću, koji započinje dramatičnim opisom evakuacije stanovnika Trešnjevke u vrijeme poplave Zagreba 1964., kao da je anticipirala sličnu, doduše manje dramatičnu situaciju, 46 godina kasnije. Roman je to, kako urednik i autorica kazuju, raznovrsna sadržaja od bajki, ispovijedi, struji polusvijesti, materijala skinutih s interneta, prostituciji, do psiho-profilacije ubojica, dakle krimić u najširem smislu riječi. Nada Gašić poznata je i po primjerenom prijevodu češkog klasika Dobrog vojnika Švejka Jaroslava Hašeka, pisanoga na praškom slengu, za kojega prije toga nije bilo kvalitetnoga hrvatskog prijevoda.
Castropolska uvertira 16. Sajmu knjige u Istri


U knjižari Castropola održana je 15. rujna konferencija za novinare na kojoj su predstavljene programske novosti prije početka središnje manifestacije 16. Sajma knjige u Istri i potrebne informacije vezane za predstojeće glasovanje za knjižnu nagradu Kiklop. Konferenciju su vodile direktorica Sajma Magdalena Vodopija, glavna organizatorica Egle Vošten, tajnica nagrade Kiklop Slavica Ćurković i članica Upravnog odbora nagrade Kiklop Tea Grujić.


Novinari su upoznati s programom u Castropoli, predprogramom 16. Sajma knjige u Istri, koji započinje 20. rujna i traje do 18. studenog te s novim programom Sajma Postscriptum u čast Andiju Šipetiću, nedavno preminulom velikom prijatelju Sajma.


Ususret svečanoj dodjeli ovogodišnjega Kiklopa koja će se održati 11. prosinca na velikoj sceni Doma hrvatskih branitelja, na Sajmu će se odvijati Kiklopovi dani. Iz niza programa izdvaja se program Kako do Kiklopa na kojem će se u knjiškom maratonu predstaviti sve nominirane za ovogodišnji Kiklop. Uslijedile su informacije glede glasovanja za nagradu Kiklop: prijava za nagradu Kiklop u skladu s uvjetima propisanim Pravilnikom počinju 20. rujna i traju do 5. listopada, prvi krug glasovanja održat će se od 22. do 29. listopada, objava nominacija bit će 11. studenog, a drugi krug glasovanja od 15. do 22. studenoga.
Upravni odbor Kiklopa koji čine: Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik), Miroslava Vučić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar, Zoran Simić i Tea Grujić (u ime Sajma, zamijenila je Oliveru Pleić) jednoglasno je donio odluku o ukidanju kategorije Biblioteka ili nakladnički niz godine s obrazloženjem kako je riječ o složenoj kategoriji koja nema preciznu izdavačku terminologiju. Od ove godine Kiklop će se dodjeljivati u 13 kategorija.


Nagrada Kiklop bit će prva knjiž(ev)na nagrada čije će sve nominirane knjige biti sustavno obrađene po svim knjižničnim pravilima i uvrštene u Zbirku knjižne nagrade Kiklop koja će fizički biti smještena u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Zbirka Kiklop bit će utemeljena i potom svečano otvorena javnosti, u sklopu 16. Sa(n)jam knjige u Istri, 12. prosinca 2010. točno u podne.


Više informacija…Doručak u Motovunu


Najprepoznatljiviji, najtradicionalniji i najzanimljiviji program pulskog Sajma knjige u Istri jest Doručak s autorom.
Svakoga jutra već devet godina za vrijeme trajanja Sajma, u neobvezatnom i nezahtjevnom jednosatnom razgovoru izabrani autor-gost, uz jutarnji espresso, fritule i kroštule, ležerno podastire svoj lik i djelo nazočnim znatiželjnicima i neizbježnim novinarima. Dakle, od kada je 7. Sajam knjige u Istri 2001. postao Sa(n)jam, Doručkom je prodefiliralo devedesetak autora (uglavnom književnika, ali i urednika, kritičara, teoretičara, publicista, znanstvenika, likovnih umjetnika, glazbenika, filmskih i kazališnih redatelja…) i zabilježio jednako toliko sati zanimljiva razgovora koji bi, da su koji slučajem uređeni, tiskani i ukoričeni, već poprimili pozamašno višetomno izdanje.


Doručak s autorom zbroj je mnoštva zasebnih priča, dogodovština, iskrenosti, (ne)zadovoljstava, intimnih prošlosti, zaboravljenih trenutaka, šarolikih svjetonazora, kreacijskih ushita, inspiracijskih tegoba… Nabrojimo samo nekolicinu autora na dosadašnjim Doručcima: Umberto Eco, Claudio Magris, Tess Gallagher, Orhan Pamuk, Dacia Maraini, Andrej Kurkov, Andrea de Carlo, Jiři Menzel, Péter Esterházy, Andrej Nikolaidis, Predrag Matvejević, Arsen Dedić, Luko Paljetak, Zvonko Maković, Zdravko Zima,  Miljenko Jergović, Dragan Živadinov, Slobodan Šijan, Vlado Kreslin i mnogi, mnogi drugi.


Doručak s autorom, nakratko seli krajem srpnja na sjever poluotoka, na 12. Motovun film festival. Motovun će svoje filmsko platno donijeti u Pulu u prosincu na 16. Sa(n)jam knjige u Istri kojem je ove godine središnja tema knjiga i film.
Suradnja Motovunskog filmskog festivala i pulskog festivala knjiga i autora odvijat će se uživo, ali sve činimo da izgleda kao iz literature, kao iz filma.
Voditelji Doručka s autorom u Motovunu su antropolog i profesor na pulskom Sveučilištu Andrea Matošević te producent i novinar Oliver Sertić.
Doručak na terasi ispred hotela Kaštel od 27. do 30. srpnja na programu je svakoga dana u 11,30. 


Više informacija…Sa(n)jam knjige gost Sarajevskog 4. Summer Book Festa


U vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala održava se od 23. srpnja do 1. kolovoza 2010. i četvrti po redu Summer Book Fest na kojemu gostuje Sajam knjige u Istri. Ovogodišnju temu 16. Sajma knjiga u Istri, Knjiga i film kao i koncepciju pulske knjiške manifestacije Sa(n)jam knjige – Festivala knjiga i autora, sarajevskim će domaćinima i posjetiteljima na Ljetnoj književnoj pozornici 4. Summer Book Festa, u nedjelju, 25. srpnja u 19,00 sati uz moderatoricu, književnicu Fadilu Nura Haver, predstaviti direktorica Magdalena Vodopija i glavna organizatorica Egle Vošten.


Više informacija…Novo partnerstvo Sajma


Direktorica Sajma knjige u Istri i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige Magdalena Obradović Vodopija gost je petog po redu Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici koji je otvoren u ponedjeljak 7. lipnja pod sloganom "Knjige su u garaži". Ovaj radni posjet podgoričkom Sajmu trebao bi uroditi sporazumom o programskoj i partnerskoj suradnji dvaju sajmova.

 

Valja podsjetiti da time pulski Sajam nastavlja, u svakom pogledu, plodonosnu suradnju, započetu prije točno deset godina gostovanjem crnogorskoga intelektualca i vrsnog pisca don Branka Sbutege, sa suvremenim književnicima i umjetnicima Crne Gore. Sajam knjige u Istri prvi je u Hrvatskoj (i šire) predstavio postmodernu (antitradicijsku) književnu scenu tek neovisne Crne Gore na nultom izdanju novoosnovanog, nultog festivala Polis-Jadran-Europa 2006. godine u sklopu 12. Sajma kada su gostovali književnici: Aleksandar Bečanović, Dragan Radulović, Ognjen Spahić, Dragana Tripković, Andrej Nikolaidis, Jovan Nikolaidis, Jovanka Uljarević, Sanja Martinović i Balša Brković uz nezaboravan koncert Antonija Pušića alias Ramba Amadeusa, predstave Varje Đukić i izložbe "Sinovi i kćeri". Ta suradnja iznjedrila je objavljivanje romana "Auschwitz Caffe" Dragana Radulovića, zbirke "Sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku prozu" i "Kćeri i sinovi: pogled u suvremenu crnogorsku poeziju", urednika Alberta Goldsteina, te dokumentarni film "Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu" Ines Pletikos. Iduće godine, dakle 2007., istarski su umjetnici uzvratili multimedijskim programom "Istra ispod kore", gostujući u Kotoru, Ulcinju i Baru. Slijedećih godina dobro uspostavljena suradnja samo je nastavljena.
Potpisom direktorice Sajma knjige u Istri na Sporazum o programskoj suradnji s Međunarodnim sajmom knjiga u Podgorici, davno započeta i međusobno ugodna kulturna suradnja dobiva i službenu formu s budućim još sadržajnim programima.


Više informacija…Potpisan trogodišnji ugovor


Prije nešto više od pet mjeseci, 10. prosinca 2009. godine u 10 sati, u kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja potpisali su gradonačelnik Pule Boris Miletić, dožupan Istarske županije Vedran Grubišić i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija Pismo namjere o uspostavljanju javno-privatnog partnerstva u organizaciji projekta Sajma knjige u Istri. Potpisnici su Pismom iskazali zajedničku namjeru restrukturiranja i reorganizacije ove važne zimske manifestacije za Pulu i Istru, nakanu koja bi, u bliskoj budućnosti, trebala rezultirati sustavnim i dugoročnim rješavanjem financiranja Sajma, kako ne bi ponovno zapao (i zapeo) kao prošlih godina, a napose lanjske, u novčanu, glembajevski rečeno, pasivu.


Namjera iskazana Pismom realizirana je u petak, 14. svibnja, u pulskoj gradskoj palači kada je potpisan trogodišnji ugovor između Sa(n)jam knjige u Istri, Grada Pule, Istarske županije i Zagrebačke banke. Potpisom gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića, župana Istarske županije Ivana Jakovčića, predsjednika Regionalnoga centra Zagrebačke banke Valtera Šarića i predsjednice Udruge Sa(n)jam knjige Magdalene Vodopije, Sajmu je osigurana trogodišnja budućnost i po prvi puta od svoga postojanja ima zajamčeni početni budžet.


Više informacija…Ivo Josipović - pokrovitelj 16. Sajma


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović potvrdno je odgovorio na našu molbu i prihvatio pokroviteljstvo nad 16. Sa(n)jam knjige u Istri. Počašćeni smo visokim pokroviteljstvom Sajma, predsjednika koji i sam svojim skladateljskim radom podržava kulturu kao brend i podjednako uvažava kvalitetu kulturne manifestacija bez obzira je li ona ostvarena u Zagrebu ili u nekom drugom regionalnom središtu Hrvatske. Uvjereni smo da će predsjednik pronaći vremena između 3. i 12. prosinca 2010. te posjetiti pulski festival knjiga i autora.


Više informacija…Monte Librić u Castropoli

Počinju interaktivne literarne radionice


U pulskoj knjižari Castropola počinje se održavati ciklus interaktivnih literarnih radionica pod nazivom PjesmaonicePisaoniceCrtaonice namijenjenih najmlađoj čitalačkoj publici.

 

Ovog četvrtka, 22. travnja s početkom u 11 sati u Zagrebačkoj 14 održat će se prva u nizu radionica a gost će biti poznati pisac Mladen Kušec koji će govoriti o novom eko-krimi romanu Kuštravi koji je ilustrirala učenica 8. razreda pulske Osnovne škole Centar Mirela Rakić. Sudionici radionice potom će rješavati kreativne zadatke koje će im osmisliti književnik.

 

Radionice u knjižari Castropola, poznatoj po posebnom načinu prezentacije knjiga, tijekom godine održavat će se u organizaciji udruge Sa(n)jam knjige u Istri i Festivala dječje knjige Monte Librić a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Program je prvenstveno usmjeren populariziranju čitanja među djecom te stjecanju navike posjećivanja knjižare a osmislile su ga Slavica Ćurković, voditeljica Monte Librića i Olivera Pleić, voditeljica Castropole.


Više informacija…Knjiga i film - glavna tema 16. Sajma knjige

Sajam bi se trebao održati od 3. do 12. prosinca


16. Sajam knjige u Istri trebao bi se održati od 3. do 12. prosinca 2010. a tema ovogodišnjeg Sajma bit će Knjiga i film. Iako je tek početak godine već su neki poznati inozemni autori potvrdili dolazak u Pulu.


Spajanje i interakcija ovih dvaju medija, dviju umjetnosti, i njihova intermedijalnost stvara mogućnost novih umjetničkih dosega čime se na neki način može krenuti i korak dalje od onog što je Sajam knjige do sada učinio. Književnost i film isprepliću se na mnoge načine koje bi željeli predstaviti na 16. Sajmu knjige u Istru prosincu ove godine. Od povezivanja književnih predložaka i njihovih filmskih realizacija, predstavljanja autora koji su ostali zabilježeni i povezani u obije sfere djelovanja, preko revalorizacije scenarija i scenarista kao dijela književnog miljea, do niza ostalih načina povezivanja pisane riječi i filma putem zapisa i iskustava filmskih redatelja, glumaca, snimatelja, kaskadera, monografija redatelja, legendarnih glumaca, predstavljanja knjiga filmoloških studija, filmskih eseja, zbirki filmskih kritika, kronike i povijesti filma, enciklopedija, leksikona, igranih i dokumentarnih filmova o književnicima, pjesnicima...


Programski tekst kojim se najavljuje tema 16. Sajma knjige u Istri možete pročitati OVDJE.


Više informacija…Sibila Petlevski na Sajmu knjiga u Leipzigu

Nastavak suradnje pulskog Sajma i najpoznatijeg europskog festivala knjige


Nastavlja se plodno partnerstvo između najpoznatijeg europskog autorskog festivala knjige, Leipziškog sajma knjige i najvažnijeg regionalnog festivala knjige i autora, Sajma knjige u Istri. U sklopu te će suradnje ovog ožujka u Leipzigu naša poznata književnica i znanstvenica Sibila Petlevski predstaviti svoju književnu trilogiju Tabu. Do sada je u izdanju nakladničke kuće Fraktura potkraj prošle godine objavljena prva knjiga trilogije Vrijeme laži a preostale dvije knjige koje će zaokružiti trilogiju bit će Bilo nam je tako lijepo! (drugi dio) i Stanje sumraka (treći dio). Sibilu Petlevski u Leipzigu predstavit će Alida Bremer, prevoditeljica i ambasadorica hrvatske književnosti u Njemačkoj a nastup naše književnice održat će se u subotu, 20. ožujka od 17 do 18 sati u Cafeu Europa u sklopu Sajma (hala 4, štand D505).
U sklopu suradnje pulskog Sajma knjige u Istri i prestižnog njemačkog sajma, u Leipzigu su do sada svoja ostvarenja predstavljali Daša Drndić, Luko Paljetak, Žarko Paić i Igor Grgić dok su na pulskom Sajmu kao gosti boravili poznati njemački autori Elke Schmitter, Hans Thill, Thomas Brussig te lani Uwe Kolbe.


Više informacija…Pregovori o budućnosti Sajma u tijeku

Dogovaranje pomalo usporeno no priprema 16. Sajma već je započela


Kao što je i bilo najavljeno tijekom održavanja lanjskog 15. Sajma knjige u Istri ali i predviđeno Pismom namjere o javno-privatnom partnerstvu kojeg su tada potpisali istarski dožupan Vedran Grubišić, gradonačelnik Pule Boris Miletić i u ime Sajma Magdalena Vodopija, tijekom siječnja započeo je proces dogovaranja modela strateškog partnerstva Grada Pule, Istarske županije i udruge Sa(n)jam knjige u Istri, kao i drugih potencijalnih partnera, kojim bi se definirali budući organizacijski i financijski okviri Sajma knjige u Istri.


Iako postoje načelni dogovori o tome kako bi se naredne tri godine moglo urediti financiranje Sajma, za sada pregovori u praksi ne teku onim ritmom i intenzitetom koji se očekivao nakon prošlogodišnje krize koja je zaprijetila da se 15. Sajam uopće ne održi i kada je obećano da će do 1. travnja biti definirani odnosi između partnera iz javnog i privatnog sektora kao i financiranje Sajma. No neovisno o tome, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri već planira programe i pregovara s autorima za 16. Sajam s obzirom da je dogovore s većinom sudionika, posebice inozemnih, nužno obaviti već početkom godine.


Više informacija…Suradnja sa Sveučilišnom knjižnicom u Puli i Sveučilištem Jurja Dobrile

Potpisano Pismo namjere i najavljena Strategija poticanja čitanja


Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Robert Matijašić, voditeljica Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrila mr. sc. Tijana Barbić-Domazet i predsjednica Udruge Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija početkom su veljače potpisali pismo namjere kojim su fomalizirali dosadašnju dobru suradnju te najavili zajedničke aktivnosti i programe koje planiraju realizirati već od ove godine.

Kao što je u pismu namjere i navedeno, potpisnici su ovime izrazili želju za uspostavljanjem cjelogodišnje suradnje na aktivnostima vezanim uz pripremu i realizaciju programa Vikend knjižničara, Strategije poticanja čitanja te drugih programa vezanih uz Sajam knjige u Istri i djelovanje Sveučilišta Jurja Dobrile.


Više informacija…