Sa(n)jam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
Sanjam knjige u Istri
        kontakt      priopćenja
 


Science fiction kod Gorke

20.30 Filmske (op)sesije


Četvrte po redu (Op)sesije, ove godine pokrštene pridjevom filmske, u Galeriji Cvajner održane su pod moderatorskim autoritetom mladoga Srećka Horvata, a uz sudjelovanje Tončija Vlaentića i Marijana Krivaka. Krenuli su sa predstavljanjem knjige Darka Suvina (koji zbog bolesti nije bio prisutan) Metamorfoze znanstvene fantastike,apreko vlastite interpretacije popularnih scena iz esef filmova koje ovaj preuzima iz ostalih medija, napose književnosti i stripa, završili na filozofskim i teorijskim promišljanjima značaja tog žanra. Koliko je Istra povezana, rečeno Paul Viriliovskom rječnikom, s "literaturom znanstvene anticipacije" koja je pak izvršila snažan utjecaj na film, dovoljno je spomenuti Puležana Hermana Potočnika Noordunga i njegovu knjigu Problem vožnje svemirom (Das problem der befahrung des weltraums), objavljene 1929. godine, u kojoj se prikazuje cjelovit strateški nacrt ljudskog prodora u svemir. Posebno interesantno dizajnirane ilustracije Noordungovih "svemirskih stanica", formom se podudaraju s Verneovim literarnim, ali naknadno i Kubrickovim filmskim rješenjima.
Stanković među Puležanima

19.00 Suton uz knjigu


Kratke priče i pjesme koje čine zbirku Igor Mandić na mjesecu stankovićevska je paraliterarna kombinacija politike, poezije, trača i intimističkih zapisa o onom dijelu Stankovićeva života izvan neradne Nedjelje u 2. Pojava Aleksandra Stankovića nahrupila je hrpimice na pozornicu Doma hrvatskih branitelja mahom aknjiževne, općenito aknjiške posjetitelje željnih televizijskih provokacija, političkih digresija i ingresija, ekskluzivnih prolaznih informacija ili sličnih dnevnih efemerija digitalnih medija. No nimalo i nikako uzgred, najzanimljivija bila je Stankovićeva predstavljačka momčad, sve odreda, osim stalna mu suradnika Splićanina Milorada Bibića Mosora, Puležani u egzilu, pulski emigranti u Zagrebu: Zoran Simić, Robert Zuber i Davor Mandić, i kada se tomu još priključi podrijetlo, kako za se voli reći, "moje malenkosti" iz mjesečeva naslova Stankovićeve zbirke, naime Igorova majka je s Verude, imali smo pulsko predstavljanje zagrebačke zbirke.


Više informacija…Misija London

18.00 Zameo ih film


Britki satiričar novije bugarske književnosti Alek Popov ukoričenu uspješnicu Misija London, prema kojoj je snimljen i vrlo gledani film, predstavio je uz pomoć Vladislava Bajca, Slađane Bukovac, prevoditeljice Ksenije Marinković te Branka Čegeca. Autor se prisjetio motiva za pisanje knjige – niz pitoresknih situacija doživljenih u ulozi bugarskog kulturnog atašea u glavnom gradu Velike Britanije bili su izvorom interkulturalna nerazumijevanja ili, rečeno filmski: izgubljenosti u prijevodu. Sposobnost da i najozbiljnije diplomatske situacije sagleda iz ironičnog kuta, približi nam njihovu krutu formalnost u vidu humorne dekonstrukcije zapravo je hibridna, zaključuju predstavljači, bugarska tranzicijska realnost prikazana kroz prizmu montipythonovskog genijalnog odmaka polučuje ovakva originalna rješenja. Stoga s nestrpljenjem očekujemo prevođenje njegova sljedećeg uratka The Black Box, pa makar i ne bio crnohumoran poput Misije.


Više informacija…www.idrugepriče.me

17.00 Autori iz susjedstva


Stari crnogorski prijatelj Sajma, Jovan Nikolaidis, uz neznatnu pripomoć Slađane Bukovac, predstavio je novi proizvod nakladničke kuće Plima iz Ulcinja, zbirku pripovijedaka koja obuhvaća priče poznatih crnogorskih pisaca, ali i priče poznatih imena iz kulturnog i javnog života koji ovdje prvi put objavljuju svoje priče: Nada Bukilić, Balša Brković, Sonja Tomović Šundić, Dragan Radulović, Lenka Tošić, Sreten Asanović, Bosiljka Pušić, Predrag Sekulić, Blagota Mitrić, Pavle Goranović, Vladimir Vojinović, Slaviša Šćekić, Dragan Koprivica, Aleksandar Bečanović, Muzafer Čausi, Momčilo Zeković, Bogić Rakočević i Jovan Nikolaidis. Predgovor zbirci napisao je urednik knjige Branko Baletić, filmski redatelj koji zbog bolesti nije stigao u Pulu.


Više informacija…Enes Midžić

16.00 Zameo ih film


Filmolozima Brunu Kragiću i Nikici Giliću nije nedostajalo epiteta u predstavljanju Midžićeve knjige Živuće fotografije i pokretne slike, monografije golemoga istraživačkog rada, ponajprije istraživanja literature relevantne za rekonstrukciju tehnološke povijesti filma, što je rezultiralo monumentalnom sintezom postojećega svjetskog znanja o razvoju filmske tehnologije, sintezom svjetskih razmjera. Tome je pridružen i izvoran istraživački rad na ranoj povijesti hrvatskoga snimateljstva u filmskim muzejima i arhivskim dokumentima, posljedica čega je i izvorno otkriće najranijih filmova snimljenih na tlu Hrvatske: prvi filmski zapisi iz Pule i Šibenika 28. i 29. travnja 1898. Enes Midžić za uzvrat priredio je polusatno multimedijsko predavanje o počecima kinematografije uz projekciju rijetko prikazivanih, spomenutih prvih filmskih zapisa iz Pule i Šibenika.


Više informacija…Barbara M. Jones

14.00 Sa(n)jam knjige u knjižnici


"Poslijepodne se na pozornicu popela Barbara Jones, gošća iz Sjedinjenih Američkih Država. Preletjela je ocean da bi posjetiteljima Sajma skrenula pažnju na privatnost. Njezine su se priče odnosile uglavnom na američku populaciju, ali iako nas dijeli ocean, globalizacija je napravila svoje. Teta Barbra nam je zapravo otvorila oči i pokazala da se naša privatnost narušava svakog dana, polako, bez da mi to osjetimo. Putovanja, kreditne kartice, kartice iz šoping centara pa čak i online kupovina. Mislim da internetske stranice i socijalne mreže kao facebook, youtube, ili razni blogovi nije niti potrebno posebno naglašavati. Ipak, moju oazu sreće – knjižnicu, okarakterizirala je kao jednu od najsigurnijih mjesta. Iako pri upisu ostavljamo svoje podatke, oni su sigurni čak i od policije. Zato su knjižnice jedno od najdražih mjesta Amerikancima – okupljališta društvenih zbivanja. Je li onda bolje mjesto za mene možda Amerika? Ma neee, i ovdje mi je želja ispunjena, ima toliko knjiga, a apetit je zaista velik."
Sanja M. (16)


Više informacija…S Arsenom bez Arsena

12.00 Andijev program: Postscriptum


Premda Arsen Dedić nije nazočio na Andijevom programu nije nedostajalo ni njegove poezije ni njegove glazbe, jer voditeljski par, Boris Dežulović i Predrag Lucić, umije, zna i može sat vremena pričati i pjevati bez opravdano izostaloga najavljenoga barda hrvatske glazbene scene uz samo malu pomoć vesele družine, vinskog društvanca iz skupine Demian u sastavu: Dule, Miho, Klaudio i Dean.
Gepard

11.00 Bertijev program kinoromana


Tonko Maroević, zaljubljenik u talijansku književnost, dao si je oduška i u polusatnom umalo jednorečeničnom govoru, predavanju, predstavljanju, kako god želimo to nazvati, približio nam je i književnika Giuseppea Tomasija di Lampedusa i redatelja Luchina Viscontija, i roman i film, istoga naslova, Gepard. Lampadusov briljantni, pomno pisani roman pokazuje zanatsko i književno visoko kvalitetno umijeće jednako kao što vrhunski obrazovan u kazališnoj, glazbenoj, likovnoj i književnoj umjetnosti, Visconti (milanski aristokrat iz obitelji di Madrone, uvjerenjem marksist) filmskom adaptacijom vrlo precizno gradi priču ozbiljne i uspješne povijesne rekonstrukcije.
Karl Markus Gauss

10.00 Doručak s autorom


Europskounijski doručak s uglednim austrijskim esejistom, kritičarom i urednikom salzburškog časopisa Literatur und Kritik, Karl Markusom Gaussom protekao je u političkom propitivanju postojanosti Staroga kontinenta u unijskom kontekstu. Austrijski intelektualac izvornoga europskog kova nije nimalo očaran današnjom Europom, no borba za nju, za dostojanstvo svih njezinih stanovnika, posebice onih koji se danas nalaze izvan Europske Unije i za očuvanje raznolikosti danas već zaboravljenih europskih manjina, po njegovu mišljenju, nikada ne bi trebala prestati: "Nadnacionalna Europa moćnih, moćnih koji se, da bi ostvarili svoje ciljeve, više ne moraju i ne smiju prezentirati kao nacionalisti kakvima su i dalje ostali, takva se Europa sada nanovo definira i iznova piše svoju povijest svetačkih života".


Više informacija…